9 januari – Wereld Taalmalloten Dag

Wereld Taalmalloten Dag

De oorsprong van de Wereld Taalmalloten Dag (Word Nerds Day) is jammer genoeg onbekend maar we mogen er grofstoffelijk van uitgaan dat de taalmalloten die Wereld Taalmalloten Dag hebben verzonnen een excuus zochten om hun uitgebreide woordenschat te etaleren voor het grote publiek. En misschien willen ze “de normale” onder ons aansporen om zich meer te verdiepen in de betekenis van bepaalde woorden van de moerstaal.

Wanneer ben je een Taalmalloot?

Wanneer behoor je tot het unieke, misschien wel uitstervend, ras der taalmalloten? In mijn optiek behoor je tot één der taalmalloten als jij voordat jij gaat slapen eerst nog even snel een paar bladzijden uit het woordenboek moét lezen omdat je anders niet kan slapen. Je bent een taalmalloot als jij het een sport vindt om lange gecompliceerde woorden in zinnen te gebruiken. Wanneer dit op jouw slaat dan behoor jij tot het ras “taalmalloten” dan is 9 januari een echte officieuze feestdag voor je.

Taalvirtuoos of taalmalloot?

Is een taalmalloot een taalvirtuoos? Niet per definitie, een taalmalloot is eerder een taalvirtuoos waar een steekje aan los zit. Hieruit kun je concluderen dat niet iedere taalvirtuoos een taalmalloot is maar wel iedere taalmalloot een taalvirtuoos. Als je me niet begrijpt dan heb ik daar alle begrip voor want heel eerlijk gezegd raak ook ik het spoor bijster. 😉

De bekendste taalvirtuozen zijn voor mij toch wel Kees van Kooten en Wim de Bie, aka het Simplistisch Verbond. En dat omdat Van Kooten en de Bie onze Nederlandse taal op een bijzondere wijze hebben verrijkt met veel zelfverzonnen woorden (of portmanteau), quotes en uitdrukkingen of deze nieuw leven hebben ingeblazen. Mijn meest favourite woorden en uitdrukkingen zijn:

WOORDEN UITDRUKKINGEN
bonken pruimen op sap zetten
geilneef van wippenstein gaan
regelneef en wel hierom
takkeschurft hou je d’r buiten Cock
doemdenken mag ik even een teiltje?
kneukfilm stoned als een garnaal
vrije jongens gelul van een dronken aardbei
positivo op hun pik getrapt
oudere jongere samen voor ons eigen
krasse knarren ik ben genoemd

Hoe vieren we Taalmalloten Dag?

  • ben je een taalmallot? gebruik vandaag in al je gesprekken minimaal één woord van 7 of meer letters
  • los de hele dag kruiswoordpuzzels op
  • leer nieuwe woorden en gebruik ze
  • probeer mensen uit je omgeving te enthousiasmeren voor de mooie Nederlandse taal
  • zoek het Nederlandse equivalent voor “bookkeeper” (volgens de Oxford Dictionary het enige Engelse woord met drie opeenvolgende herhaalde letters)
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.