afbeelding versterkt dag van het boodschappenbriefje

8 juni – Dag van het Boodschappenbriefje | Wereldoceanendag | Wereld Hersentumordag | Dag van de Lokale Journalistiek

De blog is geschreven door gastblogger Tefke van Dijk

Dag van het Boodschappenbriefje

Een boodschappenbriefje spreekt tot de verbeelding. Het is waarschijnlijk de meest eenvoudige vorm van geschreven tekst. Maar vergis je niet: je kunt veel ontdekken op een boodschappenbriefje. Hoe iemand in elkaar steekt, of welke typische woorden iemand gebruikt. Als verzamelaar laat ik een paar briefjes zien om dit fenomeen toe te lichten.

Hoe mijn verzameling van het begon

In de zomer van 2010 werd de verzamelaar in mij wakker toen ik in een karretje van een supermarkt in Hollandscheveld een stukje papier zag liggen met daarop enkele boodschappen, waaronder koffiemelk, wijn, gehakt en brood. Omdat het een gebruikte envelop was, stond er ook een naam op: Lemstra. Door die naam besefte ik dat er mensen schuilgaan achter die briefjes.

Wie is Lemstra?

Wie was die Lemstra? En waarom wilde hij deze boodschappen hebben? (In mijn hoofd is het altijd een man geweest). De vondst van Lemstra’s briefje was voor mij het begin van een verzameling van duizenden boodschappenbriefjes. In mijn rubriek in Volkskrant Magazine probeerde ik een voorstelling te maken van de persoon achter het briefje. Of die beschrijving altijd klopte, weet ik niet. Helaas ben ik maar zelden in contact gekomen met de makers van de briefjes. Ook Lemstra heb ik nooit gevonden, ondanks een uitgebreide zoektocht.

Val niet over spelfouten

Boodschappenbriefjes wemelen van de spelfouten. Niet vreemd, het is immers maar een kleine notitie van iets wat je moet onthouden. Woorden die vaak verkeerd worden geschreven zijn yoghurt, champignons (champions) en bouillon. Bij het schrijven van mijn columns heb ik vrij snel afgeleerd om spelfouten te benoemen. Uit een lezersbrief begreep ik dat dit funest is voor laaggeletterden die net hebben leren schrijven en voorzichtig oefenen op een boodschappenbriefje. Je straft ze keihard af. Dat doe ik dus niet meer. Het maakt immers ook niet uit of je yoghurt, yogert, yoghert of jogerd schrijft; in de winkel weet je precies wat je moet halen.

Briefjes met een boodschap

Anders is het met een briefje dat je voor een ander schrijft. Hoe vaak zie je niet mensen bellen in de supermarkt om te vragen welk pak ze precies moeten halen? Om dat te voorkomen, zijn opdrachtbriefjes vaak specifieker in de omschrijving: ‘Het rode pak van dat merk en dan de grote, niet de kleine’. Soms kom je zelfs heuse ‘geen-briefjes’ tegen, waarop vooral staat wat iemand NIET moet halen. (Wellicht om impulsaankopen te voorkomen?) Leuk is dat je ook hele lieve (en soms zelfs pikante) boodschappen tegenkomt. Over wat ze die avond gaan doen bijvoorbeeld. O la la!

Scheuren of strepen

Soms tref je zielige exemplaren aan die zijn natgeregend of overreden door een winkelwagentje. Verfrommeld tot propje of puntgaaf: ik kom het allemaal tegen. Net als bijzondere manieren om af te vinken wat je hebt. Van kleine scheurtjes aan de zijkant tot heftige doorstrepingen. In dat geval heeft iemand bewust een pen meegenomen om in de winkel te kunnen strepen. Wat is dat voor iemand?

Wat zegt een boodschappenbriefje?

Natuurlijk is het de vraag wat een boodschappenbriefje werkelijk zegt over een maker. Niet veel misschien. Tegelijkertijd krijg je toch een beeld van de persoon achter het briefje. Schrijf jij aardappelen of piepers? Vochtig toiletpapier of billendoekjes? Dat zegt wat over jou en jouw achtergrond. Ook handschriften spreken tot de verbeelding. Hellend naar links schijnt te horen bij introverte mensen. Hellen jouw letters naar rechts, dan ben je waarschijnlijk extraverter. Bolletjes op de i? Meisje-meisje. Zwierig? Creatief mens. Onleesbaar? Huisarts. Gebruik je fantasie en je komt een heel eind.

De gastblogger van vandaag

De blog over het boodschappenbriefje is geschreven door Tefke van Dijk (1975). Mijn dank hiervoor! Tefke van Dijk is zelfstandig journalist/redacteur/tekstschrijver vanuit De Schrijfzolder. Ze verzamelt gevonden boodschappenbriefjes en analyseerde die zes jaar lang voor Volkskrant Magazine. Over haar briefjesverzameling verschenen ook twee boeken. Meer briefjes en verhalen zien en lezen? Kijk op boodschappenbriefjesonline.nl.

Wat niet op het boodschappenbriefje staat is het volgende:

Deel dit bericht