Dag van de Zachte G
Brabant kent vele dialecten, verschillende gebruiken en bijna tweeënhalf miljoen inwoners. De zachte G is hét symbool van het Brabants dialect. En waar typisch Brabantse woorden langzaam maar zeker verdwijnen, blijft de zachte G nog fier overeind als dé klank van Noord-Brabant. Of is onze G ook langzaam aan het verdwijnen? Daar maakt presentator Koen Wijn van het radioprogramma WAKKER! (Omroep Brabant) zich zorgen om. Hij vindt dat het hoog tijd is voor actie, en zie daar. Vandaag wordt stilgestaan bij dat wat vrijwel álle Brabanders bindt: onze zachte G. Vraag aan een willekeurig iemand waar Brabant voor staat, je krijgt als antwoord: gemoedelijkheid en gezelligheid. Woorden die niet geheel toevallig met een g beginnen. Luister mee en vier mee: de Dag van de zachte G.
Waarom vandaag Dag van de Zachte G?
Natuurlijk is de datum niet willekeurig gekozen. De G is immers de zevende letter van het alfabet. Daarom wordt de dag ook gevierd op de zevende van de zevende. Oftewel 7 juli. Elk jaar even extra trots op de zachte G. Als zevende letter van het alfabet is het natuurlijk geen toeval dat deze dag op de zevende van de zevende valt. De zevende letter van het alfabet heeft een bijzondere klank in het zuiden van Nederland. Het is een unieke klank, want vrijwel nergens ter wereld wordt hij gebruikt. Hij ligt voor in de mond en is vriendelijk, dichtbij en vertrouwd.
Heel Nederland sprak met een zachte G
Wist je dat er maar weinig volkeren op de wereld praten met een zachte G? Het wordt slechts door 5% van de wereldtalen gebruikt. Nederland behoort tot die selecte groep. Althans een gedeelte van Nederland, dit in tegenstelling tot een paar eeuwen geleden. Toen sprak men in heel Nederland met een zachte G. Je hoeft me niet te geloven hoor maar die harde “g” (ch) is echt niet origineel. In de 17e eeuw behoorde de zachte g uit het zuiden van het land tot het ABN van die tijd. Daarna gaat het mis voor de bevolking boven de rivieren. Niet met allemaal hoor, want niet alleen in Brabant en Limburg wordt de g goed uitgesproken. Ook in de Bommelerwaard, de Betuwe, het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas en Waal, de Zuid-Veluwe, het zuiden van de Achterhoek, het zuidoosten van de provincie Utrecht en andere plaatsen in Utrecht, Overijssel, Drenthe en Groningen.
Wees trots op je dialect
Waarom zou je een ander dialect aanleren dan die waarmee je bent opgegroeid? Die vraag kan je het beste aan Leontien van Moorsel vragen wat mij betreft. Voor wie niet weet wie zij is: Leontien Zijlaard-van Moorsel (Boekel, 22 maart 1970) is een voormalig Nederlands wielrenster en onder andere viervoudig olympisch kampioene. Goed, waarom aan haar. In het begin van haar carrière kon je horen dat Tinus uit een Brabants dorp kwam. Onbevangen sprak zij haar Boekels dialect. Ik weet niet precies in welk jaar het mis ging maar Tinus had een cursus ABN gevolgd. En daar heb ik nooit aan kunnen wennen. Dat hoort gewoon niet bij haar. Hoe zij nu spreekt klinkt echt onnatuurlijk en zwaar aangeleerd. Houdoe!
Wat staat er nog meer te schitteren op de agenda?
- Dag van het Sprookje
- Dag van de Vastgoedfinanciering (→ specifiek voor financieringswereld)
================================================================= - Wereld Chocolade Dag
- Wereldwijde Dag van Vergiffenis
================================================================= - World Street Painting (→ Arnhem: 7 juli t/m 9 juli, op 10 juli zijn de Street Paintings klaar)
- The World Music Contest (→ in Kerkrade van 7-31 juli)
- Gent Jazz (BE) (→ 7-16 juli)