7 december – Nationale Vrijwilligersdag | Internationale Dag van de Burgerluchtvaart | Pearl Harbor Herdenkingsdag

Nationale Vrijwilligersdag

Verschillende organisaties en verenigingen geven vandaag hun vrijwilligers een cadeautje, organiseren een uitstapje of sturen een bedankkaartje. Op deze manier staan ze op de landelijk vrijwilligersdag stil bij al die mensen die zich belangeloos inzetten.

Eigenlijk moeten we vandaag allemaal eens stil staan bij het werk wat al die vrijwilligers verzetten. Want waar zouden we zijn zonder de vrijwilliger? De vrijwilliger is de smeerolie van onze maatschappij, van onze samenleving.

Wist je dat:

  • bijna één op de twee Nederlanders vrijwilligerswerk doet?
  • de meeste vrijwilligers tussen de 35 en 45 jaar oud zijn?
  • hoogopgeleiden actiever zijn als vrijwilliger dan laagopgeleiden?
  • mannen het meeste vrijwilligerswerk bij de sportclub doen?
  • vrouwen in de meeste gevallen in de verzorging of op school vrijwilligerswerk uitvoeren?
  • bij de meeste vormen van vrijwilligerswerk allochtonen en autochtonen even actief zijn?
  • mensen gemiddeld 16 tot 18 uur per maand besteden aan vrijwilligerswerk?

(bron:www.cbs.nl)

Een steentje bijdragen

Lijkt het je wat om vrijwilligerswerk te doen maar je weet niet wat? Doe de online test op vrijwilligerswerk.nl en kom er achter te waar je geschikt voor bent. Als je het leuk vindt om iets te kunnen betekenen voor een ander, schrijf je in!

Internationale Dag van de Burgerluchtvaart

De eerste International Civil Aviation Day werd in 1994 gelanceerd als onderdeel van het 50-jarig bestaan van de ICAO. Uiteindelijk werd in 1996, op initiatief van de ICAO en met hulp van de Canadese, 7 december officieel erkend als een officiële VN-dag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en ging de boeken in als International Civil Aviation Day.

Het doel van deze dag is om stil te staan bij de impact die de internationale burgerluchtvaart heeft betreffende de sociale en economische ontwikkelingen van landen. De ICAO-Raad, de initiatiefnemer van deze dag, heeft voor de periode 2015-2018 het volgende thema gekozen: “Working Together to Ensure No Country is Left Behind”. De No Country Left Behind (NCLB) campagne heeft als belangrijkste doel dat alle lidstaten toegang hebben tot de sociaaleconomische voordelen van veilige en betrouwbare luchtvervoer.

Pearl Harbor Herdenkingsdag

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat tijdens een, slechts twee uur durende, Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor (Hawaii) 2.403 Amerikanen omkwamen en meer dan duizend gewonden vielen. Vandaag worden de slachtoffers met veel eerbetoon herdacht.

De dag na deze aanval vroeg President Franklin D. Roosevelt aan het Congres om Japan de oorlog te verklaren; het Congres gaf zijn goedkeuring met slechts één tegenstem. Drie dagen later verklaarden de Japanse bondgenoten Duitsland en Italië ook de oorlog aan de Verenigde Staten. We weten allemaal hoe de daarop volgende vier jaren verliepen.

Een driewerf hoera

Onze toekomstige koningin, Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, wordt vandaag 13 jaar. Hoera, hoera, hoera

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.