uitlichten zoönosen dag

6 juli – Wereld Zoönosen Dag | Wereld Kusdag | Week van de Digitale Radio

Wereld Zoönosen Dag

Dat je niet meteen weet wat zoönosen zijn neem ik je niet kwalijk. Heb het zelf ook even moeten opzoeken. Wat is het? Een zoönose is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan. Deze infecties worden via voedsel of water of lucht, en via direct contact met besmette dieren of besmet dierlijk materiaal zoals mest overgedragen. Ook kunnen verwekkers van zoönosen via teken en muggen worden overgebracht. Dat maar weinig mensen weten wat zoönosen zijn is dat het blijkbaar een lastig onderwerp is voor de meeste media. Daarom vind ik het belangrijk om hier wel aandacht aan te schenken.

Hondsdolheid

Op Wereld Zoönosen Dag wordt extra aandacht gegeven aan de Franse scheikundige en bioloog Louis Pasteur. Waarom op 6 juli? Op 6 juli 1885 diende Louis Pasteur met succes het eerste vaccin tegen het rabiësvirus (hondsdolheid) toe. Dat was tot aan die dag een dodelijke zoönose. Lang leve Louis!

Hoe wordt Wereld Zoönosen Dag gevierd?

Wereld Zoönosen Dag valt dit jaar midden in een pandemie die veroorzaakt wordt door een zeer besmettelijke zoönose, namelijk COVID-19. De 150 partners in de One Health Poultry Hub hebben daarom besloten om vandaag om 12.00 lokale tijd twee minuten stilte in acht te nemen. Het zullen 2 minuten zijn waarin we iedereen herdenken die we kennen (en ook niet kennen) die hebben geleden onder de COVID-19 pandemie. En, zeggen de partners van de One Health Poultry Hub, ook diegenen wiens levens zijn verwoest door andere endemische en opkomende zoönotische ziekten

Wereld Kusdag aka Zoendag

Wie mag je nog kussen met al die coronamaatregelen? Kun je het coronavirus krijgen van zoenen? Dat lijken me legitieme vragen tijdens COVID-19-pandemie Ja, je kunt het virus krijgen en doorgeven via zoenen. Het coronavirus verspreidt zich vooral via hoesten en niezen. Het virus zit in je longen, je keel en achter in je neus. De regel is dat je 1,5 meter afstand houdt van mensen waar je niet mee samenwoont. En dus logischerwijs ook niet zoent. Dat geldt voor tongzoenen, maar ook voor een zoen op de wang of ergens anders.

Heeft je partner corona of klachten die corona kunnen zijn?

Zoen dan ook niet. Dus dan gaat Wereld Kusdag helaas aan je voorbij. Of je moet de hele dag je partner plat kussen. Maar goed, kusdag is geen éénrichtingsverkeer dus wees er zeker van dat degene die je wilt kussen dat ook wil. Je wilt toch niet opgepakt worden voor aanranding of beschuldigd worden van ongewenste intimiteiten op Kusdag?

Week van de Digitale Radio

Tijdens de Week van de Digitale Radio wordt door alle landelijke publieke, – commerciële, regionale publieke en – commerciële radiostations aandacht besteed aan het fenomeen de digitale radio. Dit digitale signaal pluk je, net als het oude FM gratis uit de lucht, zonder verdere datakosten. Waarom digitaal? Omdat uiteindelijk het digitaal radio luisteren (via de ether met DAB+) de vervanger gaat worden van FM. Je kunt al digitaal radio luisteren via je autoradio, computer, tablet, mobiele telefoon of tv set-top-box. Handig om te weten: in België zendt men uit in DAB, zonder +, in Nederland is dat plusje noodzakelijk.

Wat is Dab+?

Het woord staat voor “Digial Audio Broadcasting”. In het Nederlands “Digitale Audio Uitzending”. DAB+ biedt een breder aanbod aan radiostations en via DAB+ kun je naast alle FM-zenders bijvoorbeeld ook populaire themazenders ontvangen. De voor- en nadelen zijn:

  • + betere geluidskwaliteit (geen ruis meer)
  • + geen frequenties meer onthouden (1 frequentie per zender)
  • + ontvangst in heel Nederland
  • + het station kan direct artiest/titel weergeven op je radioscherm
  • + meer zenders dan op FM (themazenders)
  • + gratis
  • – niet geschikt voor huidige radio’s
Deel dit bericht