6 december – Dag Sinterklaas, daag Zwarte Piet

Sinterklaas

Daar gaat ie, Sinterklaas‬ met zijn Pieten. We zijn nu eindelijk verlost van die overloze discussie over welke kleur een Zwarte Piet moet zijn. Als ik even mijn hart mag luchten? Wat een gezever!

Pauw

Al die discussies op tv, zoals afgelopen vrijdag bij Pauw met Sylvana Simons over de Zwarte Piet.
Zitten er 3 andere mensen aan tafel, Ad Visser, Jett Rebel en Dolf Jansen die geen van allen haar een fatsoenlijk weerwoord kunnen of willen geven. Pauw, die absoluut geen één enkele kritische vraag stelt aan mevrouw Simons. Allemaal maar meelopen met die anti Zwarte Pieten discussie.
Wel wordt een “Sinterklaas” uit Ommen om zijn mening gevraagd. Zijn Pieten zijn en blijven zwart zegt hij. Heel terecht merkte hij op dat als mevrouw Simons zo graag gekleurde Pieten wil hebben zij zelf dan maar het goede voorbeeld moet geven.

Zwarte Piet is een Clown

Had mevrouw Simons de conclusies uit het onderzoek van Judi Mesman, hoogleraar Diversiteit in opvoeding en ontwikkeling aan de Universiteit in Leiden, over of kinderen Zwarte Piet associeren met zwarten mensen maar gelezen. Dan zou zij ook weten dat jonge kinderen Zwarte Piet niet zien zo als zij ze ziet, dat ze niet de associatie maken die zij zich eigen maakt. Als er iemand stereotyperend bezig is dan is dat Sylvana Simons zelf, zij maakt de wereld zwart/wit.

Zoals ik al eens eerder in een blog aangaf bestaat slavernij al sinds de mens aan geschiedschrijving doet en was géén uitvinding van Nederlanders of andere Europeanen.

Wil mevrouw Sylvana graag een goede raad geven: laat het verleden rusten en maak je sterk voor mensen die nu te lijden hebben onder alle vormen van moderne slavernij!

Zwarte Piet en andere sprookjesfiguren

Ik begrijp niet dat mensen zich druk maken over een sprookjesfiguur die toevallig zwart gekleurd is. Als vrouw kan ik ook aanstoot nemen aan andere sprookjesfiguren. Laten we de vrouwpersoon “de stiefmoeder” eens nemen.
Zeer toepasselijk in mijn geval. Er wordt in sprookjes nooit gesproken over de goede kwaliteiten die een ‪stiefmoeder‬ heeft, ze wordt weggezet als een boosaardig type, vol wrok, gevoelloos en barbaars.

De “boze stiefmoeder”

Dat is dus waar je als stiefmoeder tegen op moet boksen, die typering. Je wordt bij voorbaat getypeerd als “de boze stiefmoeder” want je bent niet dé echte moeder. Alleen een échte moeder kan moederliefde geven. En als je zoals ik, als stiefmoeder, zelf geen kinderen hebt nou dan weet je klaarblijkelijk ook niks van opvoeden af.

Je reinste onzin, want hiermee wordt dus gezegd dat alleen als je een kind hebt gebaard je blijkbaar alles af weet van opvoeden. Ik wist niet dat je tijdens je zwangerschap een LOI cursus krijgt van “hoe voed ik mijn kind op”.

Als een ieder zijn kind zou opvoeden met duidelijke normen en waarden. Maar bovenal met respect hebben voor een ander, zijn mening en beleving, tjonge wat zou dan de wereld er mooi gekleurd uit zien.

Dag Sinterklaas da-ag da-ag, daag daag Zwarte Piet, tot volgend jaar!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.