doel is ondersteuning dokters van de wereld

6 augustus – Dag van Dokters van de Wereld voor Vrede | Atomic Bomb Day | Dag van de Frisse Adem

Internationale Dag van Dokters van de Wereld voor Vrede

Voor de Internationale Dag Dokters van de Wereld voor Vrede heb ik slechts 1 vermelding kunnen vinden. Daar staat te lezen dat de Dokters van de Wereld 6 augustus hebben uitgekozen vanwege de symbolische betekenis (atoombommen op Hiroshima) . Daarbij dient deze dag als herinnering aan deze menselijke tragedie, de rol van dokters in de strijd voor vrede en het voorkomen van oorlog in het algemeen. En meer dan dat heb ik niet kunnen vinden. Kortom, valt weinig meer over deze dag te vertellen dan dat Dokters van de Wereld voor vrede zijn.

Deze dag gebruik ik om extra aandacht te geven aan Dokters van de Wereld. Want te weinig mensen weten dat Dokters van de Wereld doen. In Nederland komen zij op voor mensen met en zonder geldige verblijfspapieren. Niet alleen in Nederland trouwens, in meer dan tachtig landen bieden zij hulp aan kansarme mensen.

Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Hun missie is ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd. Want doen ze dan? Denk aan het opstarten van klinieken of mobiele teams inzetten bij natuurrampen of voedselprogramma’s opzetten

Hoe is Dokters van de Wereld ontstaan?

Op 21 mei 1980 werd Médecins du Monde opgericht. Een organisatie die naast medische hulp ook mensenrechtenschendingen openbaar maakt. Médecins du Monde heeft zichzelf een drievoudig doel gesteld: gaan waar anderen niet gaan, getuige zijn van het ondraaglijke en werken op vrijwillige basis. Het gaat er volgens een van de oprichtende artsen vooral om “zo snel mogelijk een structuur te creëren die klaar is om met noodsituaties om te gaan, wat voor internationale instellingen soms niet mogelijk is“. De Nederlandse tak van Médecins du Monde is in 1997 opgericht.

Atomic Bomb Day

Op 6 augustus 1945 om precies 08.15 werpt een Amerikaanse bommenwerper een atoombom op de binnenstad van Hiroshima en op 9 augustus op de stad Nagasaki. Drie dagen later besloot keizer Hirohito tot de onvoorwaardelijk overgave van Japan. Ook al heeft de keizer er nooit met een woord over gesproken men mag aannemen dat de twee atoombommen de reden waren voor de capitulatie van het Japanse Keizerrijk.

Herdenking Hiroshima en Nagasaki

Elk jaar wordt op 6 augustus (Atomic Bomb Day) in het Hiroshima Peace Memorial Park de Hiroshima Peace Memorial Ceremony gehouden. De herdenkingsceremonie begint om 08.00 ( lokale tijd ). Tijdens de ceremonie wordt er onder andere een gezamenlijk gebed voor wereldvrede gehouden. Om exact 08.15 wordt een minuut stilte in acht genomen om alle slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken. Ook de negen Nederlandse krijgsgevangenen die slachtoffer zijn geworden worden vandaag herdacht.

Internationale Dag van de Frisse Adem

Praten over slechte adem (halitose) blijkt nog steeds een groot taboe te zijn. En de mensen die een slechte adem hebben en het weten, schamen zich kapot. Om dit taboe wat meer bespreekbaar te maken is het vandaag Dag van de Frisse Adem.

Tips om slechte adem te voorkomen

Een frisse mondspray, (suikervrije) snoepjes of kauwgom met xylitol kan tijdelijk helpen de klachten te verminderen. Wat beter werkt is bijvoorbeeld:

  • tweemaal daags tanden poetsen en dagelijks flossen, stoken of ragen
  • dagelijks tong schoonmaken (’s avonds) met een tongspatel, vooral het achterste, diepste deel
  • eet fruit want fruit heeft antibacteriële en hydraterende eigenschappen
  • stop met roken

De natuur helpt een handje

Eet peterselie; peterselie heeft namelijk een antibacteriële en schimmelwerende werking. Drink genoeg water of drink een kopje Groene-, Zwarte Thee in de ochtend voor frisse adem. Yoghurt en selderij werken op een vergelijkbare manier. Je mond spoelen met oplossing van Tea Tree Olie of appelazijn. Kauw na de maaltijd op zonnebloempitten of kruidnagel. Vervang je kauwgom voor venkelzaadjes. Drink een kopje thee op basis van fenegriekzaadjes.

Deel dit bericht