afbeelding versterkt driekoningenstoet

5 januari – Driekoningenstoet | Driekoningenavond | Aardbeiendag

Foto voor baner is afkomstig van facebook.com/alcoiciutatdelnadal/

Driekoningenstoet

Op 4 januari wordt de komst van Caspar, Melchior en Balthasar (de Drie Wijzen) uit het Oosten aangekondigd door een speciale afgezant. De dagen er na volgen er verschillende tradities. In Spanje, Andorra, Tsjechië, Polen en in delen van Mexico wordt op 5 januari normaal gesproken de Driekoningenoptocht gehouden. De Driekoningenoptocht uit Alcoy in Alicante (Spanje) wordt beschouwd als de oudste Driekoningenoptocht van Spanje, en wellicht de oudste ter wereld. Deze optocht werd voor het eerst gedocumenteerd in 1866.Tijdens de Driekoningenoptocht rijden de koningen Caspar, Melchior en Balthasar op karren of op kamelen door de straten en worden ze vergezeld door hun zwart geschminkte knechten (pajes) die met strooigoed gooien. De Drie Wijzen zullen dit jaar niet kussen en evenmin zullen ze snoep of ander voedsel uitdelen aan het publiek.

De overeenkomsten met Driekoningenstoet en ons sinterklaasfeest?

In de nacht van 5 op 6 januari zetten de kindertjes uit eerder genoemde landen hun keurig schoongemaakte gepoetste schoentjes op het balkon, onder de kerstboom of voor het raam en moeten ze zonder treuzelen naar bed. Ook wordt er vaak voor de koningen wat snoepgoed neergelegd en wat hooi en suikerklontjes voor de kamelen. Wanneer een kind zich gedurende het voorafgaande jaar zich niet netjes heeft gedragen vindt die de volgende ochtend geen cadeautjes maar een brok suikerkool in de schoen. Dat zal ze leren, die belhamels.

Is Zwarte Piet net zo erg als de Zwarte Pajes?

De organisatoren van de aloude Cabalgata de los Reyes Magos (Driekoningenoptocht) uit Alcoy proberen Cabalgata delos  Reyes Magos (met de daar bijhorende zwart geschminkte knechten) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen. Rita Bosaho, een parlementariër van de Spaanse politieke partij Podemos en BFF van Sylvana Simons (tenminste dat zou zomaar kunnen toch?) vindt dat vanwege het meelopen van de zwart geschminkte pajes er sprake is van discriminatie. Ik citeer de aanstaande hartsvriendin van Sylvana: “het zwart verven van blanke mensen is allang niet meer van deze tijd, ook al lijkt het een onschuldig iets het is en blijft een vorm van discriminatie.” Et voila, of zoals de Spanjaarden zeggen y aquí, de Zwarte Pajes discussie in Spanje is begonnen! Wat ik me wel afvraag is of het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie de Spaanse regering nu ook aanraad om het uiterlijk van de pajes te veranderen?

Driekoningenavond

Tijdens de Middeleeuwen werd op Driekoningenavond het feest van de bonenkoning uitbundig gevierd. Het was een gezellig familiefeest die qua beleving meer aansprak dan Sinterklaas omdat dat alleen voor de kinderen was. Tijdens de Gouden Eeuw werd Driekoningenavond groots gevierd. Men gaf elkaar geschenken en schonk elkaar het zogenaamde koningsbrood. In het ronde koningsbrood zat een boon en wie de boon in zijn stuk koek vond was de koning. En dat heilig boontje had het die dag voor het zeggen. Vergis je niet, dit gebruik is al zeer oud en stamt uit de Romeinse tijd toen in de midwintertijd de Saturnaliën werden gehouden. Als klap op de vuurpijl kreeg iedereen van zijn of haar peetje koningsgeld.

Op Driekoningenavond krijg je Driekoningenbrood

Wie in Amsterdam in zijn Driekoningenbrood de boon aantrof werd geen koning maar moest trakteren. Niet alleen in Nederland was er een traditie qua eten. In Spanje wordt het Roscón de Reyes of Rosca de Reyes speciaal voor Driekoningen (Epifanie) gebakken. De Roscón de Reyes is een ronde cake gevuld met room en gegarneerd met gekonfijte vruchten.

Roscón de Reyes

Net zoals bij ons Driekoningenbrood zit in de Roscón de Reyes een gedroogde (tuin)boon verborgen, vergezeld van een klein koningsbeeldje. In Spanje is het dan de gewoonte dat degene die het koningsbeeldje in zijn/haar stukje cake vindt die dag tot koning (of koningin) wordt gekroond. Degene die de boon heeft moet de Roscón de Reyes betalen! Als je op de Driekoningendag toevallig in Barcelona bent kun je bij veel bakkerijen Roscón de Reyes krijgen.

Onderstaande dag is gewijzigd door  COVID-19:

Deel dit bericht