5 januari – De Driekoningenavond | Zwarte Piet of Zwarte Pajes? | Driekoningenstoet

De Driekoningenavond

Aan de vooravond van Driekoningen werd vroeger traditioneel de Driekoningenavond in huiselijke kring gevierd. Het was een gezellig familiefeest die qua beleving meer aansprak dan Sinterklaas omdat dat alleen voor de kinderen was. Tijdens de Gouden Eeuw werd de Driekoningenavond groots gevierd. Zo gaf men elkaar geschenken, men schonk elkaar het zogenaamde koningsbrood en als klap op de vuurpijl kreeg iedereen van zijn of haar peetje koningsgeld.

Driekoningenoptocht

In Spanje, Andorra, Tsjechië, Polen en in delen van Mexico wordt op 5 januari de Driekoningenoptocht gehouden. De Driekoningenoptocht uit Alcoy in Alicante (Spanje) wordt beschouwd als de oudste Driekoningenoptocht van Spanje, en wellicht de oudste ter wereld. Deze optocht werd voor het eerst gedocumenteerd in 1866. Tijdens de optocht rijden de drie wijzen op karren of op kamelen door de straten en worden ze vergezeld door hun zwart geschminkte knechten (pajes) die met strooigoed gooien. In de nacht van 5 op 6 januari zetten kinderen hun gepoetste schoentjes op het balkon, onder de kerstboom of voor het raam. Ook wordt er vaak voor de koningen wat snoepgoed neergelegd en wat hooi en suikerklontjes voor de kamelen. O,o,o, wat klinkt dit bekend!

Is Zwarte Piet net zo erg als de Zwarte Pajes?

Nog steeds hoop ik vurig dat de anti-zwartenpieten beweging met Sylvana Simons voorop en andere activisten mijn blog lezen want dan weet ik zeker dat zij direct op weg naar Spanje gaan. Wat is het geval: men probeert de aloude Cabalgata de Reyes Magos (Driekoningenoptocht) uit Alcoy op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen, echter……Rita Bosaho, een parlementariër van de Spaanse politieke partij Podemos wil dit tegenhouden.

Zij vindt dat vanwege het meelopen van de zwart geschminkten pajes er sprake is van discriminatie. Ik citeer de aanstaande hartsvriendin van Sylvana: “het zwart verven van blanke mensen is allang niet meer van deze tijd, ook al lijkt het een onschuldig iets het is en blijft een vorm van discriminatie.” Et voila, of zoals de Spanjaarden zeggen y aquí, de Zwarte Pieten discussie is begonnen! Wat ik me wel afvraag is of het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie de Spaanse regering nu ook aanraad om het uiterlijk van de pajes te veranderen?

Driekoningenstoet

Nu zaterdag ( 6 januari) wordt in Maastricht de jaarlijkse Driekoningenstoet gehouden. Een stoet bestaande uit de Drie Koningen zittend op een kameel en hun oosters gevolg. Zij worden voorafgegaan en begeleid door herders met hun schapen en bedoeïenen met ezels. Allemaal op zoek naar de pasgeboren Koning. Wil je er bij zijn? Om 17.00 vertrekt de Driekoningenstoet vanaf de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. De route: O.L.Vrouweplein, Graanmarkt, Stokstraat, Vissersmaas, Maastrichter Brugstraat,  Achter het Vleeshuis, Wolfstraat, O.L.Vrouweplein.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.