5 februari – Dieren Reiki Dag | Wereld Nutella Dag | Wereld Hardop Lezen Dag

Wereld Dieren Reiki Dag

De meeste onder ons hebben weleens van reiki of paranormale therapie gehoord. Misschien zelfs ondergaan. Als je weet wat het inhoudt kun je de rest van deze alinea overslaan. In het kort uitgelegd gaat het bij reiki om universele levensenergie. Via onze handpalmen (chakra’s) stroomt de energie en via handoplegging (of op afstand) kan er dus energie worden gestuurd. Die energie stroomt naar de energieblokkades in ons lichaam en op die manier worden disharmonieën in alle lichaamsdelen opgeheven. Kort samengevat, reiki heeft een positieve invloed op alles waar energie aan te pas komst en is dus ook geschikt voor dieren en planten. De geestelijke vader van deze alternatieve geneeswijze is de Japanner Mikao Usui.

The Shelter Animal Reiki Association

World Animal Reiki Day (WARD) wordt georganiseerd door vrijwilligers van The Shelter Animal Reiki Association (SARA). Zij willen wereldwijd meer erkenning voor de genezende voordelen van reiki bij dieren. Er is gekozen voor 5 februari omdat dat de geboortdag is van de oprichtster van de Shelter Animal Reiki Association (SARA) Kathleen Prasad.

Wereld Nutella Dag

Om haar liefde voor hazelnootpasta te delen bedacht de Amerikaanse food & travel blogger Sara Rosso een “dag van” voor Nutella. Samen met haar vriendin en collega blogger Shelley Ruelle organiseerde zij in 2007 de allereerste World Nutella Day. Dat zij niet de enige twee Nutella fans waren, dat bleek als snel! De hashtag #worldnutelladay werd in mum van tijd trending topic op social media; er werden massaal wereldwijd foto’s, recepten, gedichten en berichten gedeeld. In 2015 gaf Sara Wereld Nutella Dag over aan de makers van Nutella, de Ferrero Groep.

De Ferrero Groep

De banketbakker Pietro Ferrero openende in 1942 een laboratorium voor zoetwaren. Een moeilijke tijd want de Tweede Wereldoorlog was volop aan de gang. Door de oorlog was cacao schaars en duur. Aangezien Pietro uit een gebied kwam dat beroemd was om zijn hazelnoten wilde hij chocoladeproducten maken die als hoofdingrediënt hazelnoten bevatten.

In 1946 bracht hij “pasta gianduja” op de markt gebracht. Dankzij Michele Ferrero (zoon van Pietro) kwam in 1964 een vernieuwde versie van de “pasta gianduja” op de markt en kreeg de chocoladepasta de naam zoals wij hem nu kennen: Nutella. De naam, pot en etiket zijn sindsdien onveranderd gebleven.

Creatief met Nutella

Nutella is meer dan alleen maar broodbeleg, er bestaan legio heerlijke recepten waar in Nutella is verwerkt. Ik zal enkele voorbeelden geven waarbij het water je in de mond loopt:

  • loempiaatjes met mango en Nutella
  • chocolade fondant met gesmolten Nutella
  • bananenbrood met Nutella
  • kaneelbroodjes met Nutella
  • ijskoffie met Nutella
  • Nutella koekjes
  • rijstebrij met Nutella

Als je nog meer culinaire inspiratie nodig hebt dan kan ik je de website van nutella.com aanraden. Barstensvol lekkere recepten. Of je koopt één van de kookboeken die Nutella op de markt heeft gebracht.

Wereld Hardop (voor)Lezen

In 2010 organiseerde LitWord voor de eerste keer World Read Aloud Day (WRAD). Een dag die iedereen de kans biedt om het plezier van hardop lezen te ervaren. Tevens een werelddag die er op wil wijzen dat geletterdheid een fundamenteel mensenrecht is. In de afgelopen tien jaar heeft World Read Aloud Day zich ontwikkeld tot een wereldwijde beweging van miljoenen lezers, schrijvers en luisteraars uit alle delen van de wereld, Naar eigen zegge was World Read Aloud Day in 2019 één van de meest populaire hashtag op Twitter. In 170 landen werd er meegedaan. Van jong tot oud, van beroemdheden (Sarah Jessica Parker en Chelsea Clinton ) tot studenten. Doe eens gek, doe dit jaar mee. Pak een boek, ga naar een (openbare) plek en ga hardop voorlezen.

Deel dit bericht