sinterklaas of klausjagen

5 december – Sinterklaas of Klausjagen | Ninja-dag | Vrijwilligersdag | Wereldbodemdag

Sinterklaas of Klausjagen?

Wat is erger? Sinterklaas met zijn zwarte Pieten of de zwart geschminkte “Schmutzli” bij het Klausjagen? Waarom zijn volgens VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie in het ene land de zwart geschminkte figuren die bij Sinterklaas horen racistisch en in het andere land zijn zwart geschminkte figuren een traditie? Er zijn meer zwart geschminkte figuren in de wereld te vinden dan alleen de Zwarte Piet in ons Nederland. In 2013 publiceerde Sjors Koevoets ( journalist Volkskrant) een artikel waarin hij onderzocht in welke landen zwart geschminkte figuren ook voorkomen.

Wat is erger? Een Zwarte Piet of een moderne slaaf?

Heel eerlijk gezegd ben ik het goed beu dat we elk jaar weer demonstraties hebben van de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Richt je pijlen op de mensenhandelaren uit deze eeuw, bevrijd de slaven van nu uit hun uitzichtloze situatie. Als je dat doet dan maak je een verschil voor de meer dan 30.000 moderne slaven die ons land rijk is! Moderne slavernij is in mijn optiek erger dan alle Zwarten Pieten of andere traditionele zwart geschminkte figuren te samen.

Internationale Ninja Dag

Vergeet die kinderachtige “Talk Like a Pirate Day”. Bereid je voor op het echte werk, op Ninja Dag! In 2003 werd door de oprichters van de surrealistische Ninja Burger website 5 december uitgeroepen tot International Ninja Day. Waarom? Omdat op 5 december 2003 de Tom Cruise’s film The Last Samurai uitkwam. Hoe vier je Ninja Dag? Nou heel gewoon eigenlijk, je trekt je ninja pak aan en rent wild door de straten of je zet foto’s online van jezelf in een ninja outfit. Maar je kunt ook gewoon thuis op de bank in je ninja-pyjama naar ninja films kijken.

Internationale Vrijwilligersdag

De Internationale Vrijwilligersdag voor Economische en Sociale Ontwikkeling, beter bekend als Internationale Vrijwilligersdag (IVD), is in 1985 door de Algemene Vergadering van de VN in het leven geroepen. Deze dag is een erkenning voor de miljoenen vrijwilligers en organisaties die klaarstaan in tijden van crisis erkent. Vrijwilligers riskeren elke dag hun leven opdat mensen die getroffen zijn door conflicten, geweld en humanitaire crises worden geholpen zodat ze weer een waardig bestaan kunnen opbouwen. Vrijwilligers trotseren vele gevaren om andere te helpen, zij worden gedreven door de wens een positief verschil te maken.

Ga voor een inclusieve toekomst

United Nations Volunteers (UNV) heeft als thema gekozen voor IVD: “Volunteer for an inclusive future“. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor SDG 10 en het nastreven van gelijkheid door vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk biedt kansen voor mensen om een constructieve rol in hun gemeenschap te spelen door hun tijd en vaardigheden aan te bieden. Vrijwilligerswerk zorgt ook voor een versterkte solidariteit en een gevoel van er bij te horen.

Wereld Bodemdag

Stop Soil Erosion, Save our Future! is de titel voor de Wereld Bodemdag campagne van 2019. Een campagne die aandacht vraagt voor bodemerosie. Wat is bodemerosie? Daar had ik zelf niet een pasklaar antwoord op dus ik zeg: “dat zoeken we op”.

Wat is bodemerosie?

Bodemerosie ontstaat onder andere doordat de oorspronkelijke begroeiing is weggehaald. Bodemerosie is een proces waarbij bodemdeeltjes (sediment) losgemaakt en verplaatst worden door water, ijs, wind, bodembewerking of door het rooien van gewassen zoals aardappelen en suikerbieten. Al deze vormen van bodemerosie vormen een bedreiging voor de bodemkwaliteit. Door bodemerosie spoelt vruchtbare landbouwgrond weg.

En daarom wordt er ook gesproken over het redden van de toekomst. Zonder genoeg vruchtbaar landbouwgrond zal er al snel een voedsel te kort ontstaan. En dat brengt het voortbestaan van de mens in gevaar.

Deel dit bericht