4 mei – Internationale Dag van Brandweer | Nationale Dodenherdenking 2016 | Star Wars Day

Internationale Dag van Brandweer

Elk jaar op 4 mei is het de Internationale Dag van Brandweer. Over de hele wereld zullen er vandaag evenementen en herdenkingen plaatsvinden. Deze dag is bedoeld om stil te staan bij de offers die brandweerlieden brengen en inzet ze tonen om elke dag levens te redden maar ook bezittingen en de natuur te beschermen.

Sound Off

Op de eerste zondag in mei om 12.00 wordt er letterlijk en figuurlijk stil gestaan bij de offers die brandweerlieden brengen. Precies om 12.00 (lokale tijd) klinken de sirenes 30 seconden lang, gevolg door een minuut stilte ter nagedachtenis aan alle omgekomen brandweerlieden. Dit wordt “Sound Off” genoemd. Toch jammer dat er in Nederland amper of zelfs helemaal niks gedaan wordt tijdens de twee dagen die in het teken staan van al onze brandweermannen en brandweervrouwen!

Blue and red ribbons

De IFFD ribbons (linten) hebben de kleuren blauw en rood, deze kleuren vertegenwoordigen symbolisch de twee belangrijkste elementen waar brandweerlieden mee te maken hebben. Rood staat voor vuur en Blauw staat voor water. Deze twee kleuren worden internationaal gezien als de kleuren die hulpdiensten vertegenwoordigen.

Nationale Dodenherdenking 2016

De bijeenkomst op de Dam maakt ieder jaar een grote indruk op me; de 2 minuten stilte van duizenden mensen op de Dam, het taptoe-signaal, de kranslegging, de toespraken, het zingen van het Wilhelmus. Ik krijg er elk jaar weer kippenvel van.

Wie herdenken we eigenlijk? De officiële tekst waarin staat wie we herdenken op 4 mei, het memorandum, luidt als volgt: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” (Memorandum 2010)

#‎WEL4MEIVOORMIJ

Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan,” zegt Christa Noëlla op haar Facebookpagina en roept de hashtag ‪#‎geen4meivoormij‬ in het leven. Dan heeft het vieren van Bevrijdgingsdag ook geen zin voor je,  tenminste als je de lijn consequent doortrekt. De hashtag heb ik al gemaakt voor je #voormijgeen5mei.

Dat mag je gelukkig in een democratie vinden en zelfs zeggen Christa maar laat ik deze stelling van je pareren met de vraag “wat heb je er zelf aan gedaan of wat ga je er aan doen”. Daar ben ik echt benieuwd naar, want weet je het is o zo makkelijk om ergens kritiek op te hebben of tegen aan te schoppen maar om oplossingen voor het probeelm aan te dragen of zelf daadwerkelijk een steentje bij te dragen aan het “fascisme te bestrijden en door te dekoloniseren” , zoals jij dat zegt dat is een heel ander verhaal. Dus beste Christa ik ben heel benieuwd naar je reactie en actie.

Laten we in stilte de mensen herdenken die hun leven gaven zodat wij in vrijheid kunnen leven!

May the 4th be with you!

Dat kan maar één ding betekenen, het is Star Wars Day vandaag! In café de Brembos in Roosendaal vindt een heus “May the 4th Be with you” event plaats. Het begint om 18.30 en gaat door tot 23.00, om 20.00 wordt twee minuten stilte in acht genomen. Nog ff een tip: neem cash geld mee, er kan ALLEEN contant worden afgerekend!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.