4 december – Wereld Natuurbehoud Dag | Internationale Dag van de Cheeta

Wereld Natuurbehoud Dag

In 2012 werd op initiatief van toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton 4 december omgedoopt tot Wildlife Conservation Day (Wereld Natuurbehoud Dag ). Een dag waarop we in actie komen tegen de illegale handel in wilde dieren. In 2014 werd er onder Obama een wet aangenomen dat jachttrofeeën uit Tanzania en Zimbabwe niet geïmporteerd mochten worden naar de VS. Een poging om de (illegale) jacht tegen te gaan. Echter alles wat met Hillary Clinton en Obama te maken heeft torpedeert de huidige president van de Verenigde Staten. Dus het importverbod van jachttrofeeën is richting prullenbak gegaan.

In dit specifieke geval speelt ook mee dat zoonlief {Trump junior},  politieke vriendjes en donateurs van Trump’s campagne fervent jager zijn. En ja je moet je achterban en familie tevreden houden ook al gaat dat ten koste van bedreigde diersoorten.

Drugs of een luipaardvel?

De meest winstgevende vorm van georganiseerde criminaliteit is niet de handel in wapens, drugs of mensen. Het is de illegale handel in bedreigde diersoorten, daarom maken criminelen een carrièreswitch of pakken de illegale handel als lucratief bijbaantje. Wist je dat per jaar naar schatting 20 miljard euro omgaat in de illegale handel van bedreigde dier- en plantensoorten en daarvan afgeleide producten zoals ivoor?

Extra alarmerend is dat deze illegale handel steeds vaker een grote bedreiging vormt voor de internationale veiligheid, de politieke stabiliteit, de economische ontwikkeling, plaatselijke leefgemeenschappen en de rechtsstaat. Met de opbrengsten van deze illegale praktijken worden onder andere rebellengroepen gefinancierd. Zonder bewustwording zal de illegale handel, de trofeejacht en illegale visserij de biodiversiteit blijven bedreigen.

Internationale Dag van de Cheeta

De International Cheetah Day is door het Cheetah Conservation Fund uitgeroepen om aandacht te vragen voor de bescherming van de cheeta. En dat de meest bedreigde katachtige in Afrika bescherming nodig heeft moge duidelijk zijn als je weet dat er minder dan 7.100 cheeta’s in het wild overgebleven zijn. De bedreigingen waaraan de cheeta onderhevig is:

  • in de golfstaten is de cheeta populair als huisdier
  • haar pels is gewild als kledingstuk
  • bijgeloof: de botten zouden geneeskrachtig zijn
  • boeren jagen op ze om de veestapel te beschermen
  • verlies van habitat

Het snelste landzoogdier loopt een race tegen de klok, de klok van het uitsterven. Wie wint? De klok of de cheeta?

De cheeta is essentieel voor het ecosysteem

Als het snelste landzoogdier neemt de cheeta een unieke plaats in binnen hun ecosysteem en heeft ze de reputatie als één van de meest succesvolle jagers in de dierenwereld. Als de cheeta wordt bedreigd na een succesvolle jacht, heeft ze de neiging om een prooi te verlaten en opnieuw te gaan jagen. Dit maakt de jachtluipaard een leverancier van eenvoudige maaltijden voor andere grotere roofdieren en vleesetende aaseters. De cheeta’s zijn de hoeksteen binnen hun ecosysteem en houden de populatie van kleine grazers en kleine zoogdieren op peil.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.