31 maart – Stille Zaterdag | Internationale Transgenderzichtbaarheidsdag | Wereld Back-Up Dag | Autismeweek

Waarom heet de zaterdag voor Pasen Stille Zaterdag?

Mijn eerste gedachte dat de gelovigen onder ons een spreekverbod hadden die bewuste stille zaterdag blijkt niet helemaal te kloppen. Of liever gezegd helemaal niet! Laten we beginnen met vraag 1: Waarom werd Hij op vrijdag in het graf gelegd en niet een dag later? Volgens de joodse traditie mogen joden op sabbatdag geen werk doen. Sabbat begint op vrijdag bij zonsondergang en duurt tot zaterdag zonsondergang en gedurende die periode houdt men rust.

Vraag 2: Waarom heet de zaterdag voor Pasen Stille Zaterdag? Sowieso omdat op deze dag de kerkklokken niet luiden. En omdat in de Rooms-Katholieke Kerk op Stille Zaterdag, net als op Goede Vrijdag trouwens, de Eucharistie in het geheel niet gevierd wordt. Zelfs de Heilige Communie wordt niet uitgereikt. Het is stil. Tijd voor bezinning!
Stille Zaterdag is ook de dag waarop herdacht wordt dat Christus in Zijn graf lag en is tevens de laatste dag van de lijdensweek die ons voorbereidt op het christelijke Paasfeest.

Paaswake begint op zaterdagavond

Jezus heeft gezegd: “na drie dagen sta ik weer op”. De joods leiders hadden Pilatus verteld dat zij bang waren dat volgelingen van Jezus zijn lichaam zouden stelen om te beweren dat Hij was opgestaan. Pilatus heeft daarom het graf laten verzegelen en laten bewaken door 2 soldaten. Al deze voorzorgsmaatregelen hebben niet geholpen, het graf bleek bij zonsopgang op zondag leeg! De Paaswake is dan ook vanaf zonsondergang op zaterdagavond tot zonsopgang op zondag. Gedurende deze periode herdenkt men dat Jezus is opgestaan.

Internationale Transgenderzichtbaarheidsdag

Op 31 maart 2009 werd de eerste International Transgender Day of Visibility gevierd, een dag met de focus op de positieve elementen in het leven van transgenders. Maar ook een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de discriminatie en de problematiek waarmee transgenders wereldwijd te maken hebben. De Internationale Transgenderzichtbaarheidsdag hebben we te danken aan de Amerikaanse transgender activitste Rachel Crandall. Zij wilde een “feestdag” voor transgenders en niet alleen maar een “treurige dodenherdenkingsdag” zoals de Transgender Day of Remembrance.

Wereld Back-Up Dag

Wanneer heb jij voor het laatst een back-up gemaakt van al je belangrijke documenten, foto’s of filmpjes? Als jou antwoord hetzelfde is als die van mij dan is het maar goed dat het vandaag de Wereld Back-up Dag is. Deze dag is bedoeld om ons attent te maken op het belang van regelmatig een back-up maken. Geen onbelangrijke dag dus.

Liever voorbereid dan achteraf spijt

Niet alleen je smartphone kan worden gestolen, dat kan net zo goed gebeuren met je tablet, laptop of computer. Er zijn nog meer opties om alles kwijt te raken, je harde schijf crasht of alles raakt verwoest tijdens een brand of overstroming. Moet er niet aan denken dat zo iets gebeurt, dus: liever voorbereid dan achteraf spijt. Er zijn diverse mogelijkheden om een kopie te maken van alles wat je belangrijk vindt. Aals je een beetje rond surft op Google dan vind je op verschillende websites informatie over hoe je een back-up kunt maken.

Autismeweek

Om autisme meer aandacht en bekendheid te geven werd op 18 december 2007 tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten om 2 april uit te roepen tot Wereld Autisme Dag. Deze jaarlijks terugkerend dag werd opgepakt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds. Zij besloten om in de week dat de Wereld Autisme Dag valt in Nederland de Autismeweek te gaan organiseren. Dit jaar is de Autismeweek van 31 maart tot en met 7 april.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.