afbeelding versterkt kalknacht

31 maart – Kalknacht | Heilige Woensdag | Schortelwoensdag | Wereld Back-Up Dag | Internationale Dag van Transgendervisibiliteit | Internationale Zeekoe Waarderingsdag

Kalknacht

Dat klopt, een nacht is geen dag. Maar ik kwam Kalknacht uit Brielle tegen tijdens mijn zoektocht naar de “dag van” en vond dit een leuke traditie. Waarom niet? Dacht ik, laat ik eens gek doen en Kalknacht gewoon vermelden.

Historie van de Kalknacht in Den Briel

Sinds de jaren ’60 staat de nacht van 31 maart op 1 april in Den Briel bekend als de Kalknacht. De eerste Briellenaar die hier mee begon is Rens van Adrighem. Hij trok in die nacht de straat op en ging met kalk en kwast ramen van huizen en winkels voorzien van (grappige) leuzen. Het kalken moet je zien als het maken van 1 aprilgrappen en dat je dingen kwijt kon, die je normaal niet kon uiten en waar een ludieke draai aan werd gegeven. In de loop der jaren gingen steeds meer Briellenaren hier aan meedoen.

Op Wikipedia staat te lezen dat sinds er moeilijk verwijderbare latexverf is gebruikt het verboden is om die nacht kalk te vervoeren. Dit was de opmaat naar een jaarlijks kat-en-muis-spel tussen de groepen kalkers en de politie. Vergis je niet, als je gepakt werd met latexverf in je bezit riskeer je een taakstraf, een nacht in de cel of een boete van 70 euro (voor meerderjarigen) of 50 euro (voor minderjarigen). Wat kinderachtig die boete, maar het zal je auto maar wezen die onder gekalkt is. Ik geef je het te doen.

Heilige Woensdag

Op Heilige Woensdag wordt herdacht dat Judas Iscariot (de penningmeester van het clubje) naar het Sanhedrin (gerechtshof) stapten om Jezus te verraadde. Wat ging er aan vooraf? Het Sanhedrin was sowieso al van plan om Jezus voor het Pesachfeest uit de weg te ruimen. Dat Judas in één keer bij hun op de stoep stond met een plan om Jezus uit te leveren was mooi meegenomen. Wat dreef Judas tot zijn verraad? Judas was behoorlijk pissed dat Maria Magdalena voor 300 zilverlingen aan balsem (nardus olie) over de voeten van Jezus gooide. Dat vond Judas een verspilling en vond het onbegrijpelijk dat Jezus dat goed vond. Dat schijnt hem er toe gebracht te hebben om Jezus op woensdag voor het Pesachfeest te verraden aan de vijandige Joodse hogepriesters. Niet met de intentie om hem te doden. Met de kennis van nu kunnen we vaststellen dat zijn plannetjes verkeerd uitpakte.

Schortelwoensdag

Heilige Woensdag staat ook bekend onder de naam Schortelwoensdag of Schorselwoensdag. Het woord “schortelwoensdag” verwijst naar het middeleeuwse gebruik dat men van woensdag tot en met zaterdag voor Pasen geen orgelmuziek mocht spelen en dat men geen kerkklokken mocht (/kon) luiden. Want volgens de katholieke visie waren de kerkklokken tussen Witte Donderdag en Paaszaterdag in Rome paaseieren halen. Hoe serieus kan men zijn, het lijkt wel een sprookje.

Afijn! Muziek en klokgelui werden dus geschorst ofwel opgeschort; daar ligt de oorsprong van de naam. Schortelwoensdag wordt ook Heilige Woensdag, Grote Woensdag of Verraaddag genoemd. In orthodoxe kringen kan je op de woensdag voor Pasen het Mysterie van de Ziekenzalving ontvangen.

Wereld Back-Up Dag

Wanneer heb jij voor het laatst een back-up gemaakt van al je belangrijke documenten, foto’s of filmpjes? Als jou antwoord hetzelfde is als die van mij dan is het maar goed dat het vandaag de Wereld Back-up Dag is. Deze dag is bedoeld om ons attent te maken op het belang van regelmatig een back-up maken. Geen onbelangrijke dag dus.

Liever voorbereid dan achteraf spijt

Niet alleen je smartphone kan worden gestolen, dat kan net zo goed gebeuren met je tablet, laptop of computer. Er zijn nog meer opties om alles kwijt te raken, je harde schijf crasht of alles raakt verwoest tijdens een brand of overstroming. Moet er niet aan denken dat zo iets gebeurt, dus: liever voorbereid dan achteraf spijt. Er zijn diverse mogelijkheden om een kopie te maken van alles wat je belangrijk vindt. Als je een beetje rond surft op Google dan vind je op verschillende websites informatie over hoe je een back-up kunt maken en waarmee.

Onderstaande internationale dagen staan ook op de agenda:

Deel dit bericht