30 januari – Croissantdag | Absurde antwoordapparaatberichtendag

Croissantdag

Wat een heerlijkheid, het is vandaag Croissantdag! Dat wordt rennen naar de bakker! Voor sommige op deze aardbol is het iedere dag Croissantdag maar voor mij dus niet. Maar als ik heel eerlijk ben vind ik de, recht van de bakker nog een beetje warme, pain au chocolat lekkerder. 😉

Waar komt dat heerlijke broodje vandaan?

Er bestaan veel mythes rondom het ontstaan van de croissant, vaak gevoed door food bloggers of mensen die (beroepsmatig) schrijven over eten en wiens deadline ze schijnbaar geen tijd gunden voor fact checking. De mythe over bakkers in Wenen die het ovale broodje gebakken hebben nadat ze in 1683 de Ottomanen hadden verslagen is ontstaan in de jaren ’30 van de vorige eeuw en wordt vaak gebruikt als hoe de croissant is ontstaan.

Mijn favoriet is deze: de Oostenrijkse prinses Marie Antoinette, die op haar vijftiende was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende en daarom in Versailles woonde, miste haar lievelingsbroodje de “Kipferl” zo erg dat ze een bakker uit Wenen liet overkomen om ze speciaal voor haar te bakken. Klaarblijkelijk was Marie Antoinette niet de enige die de broodjes lekker vond, in no time werd de “Kipferl” (aka “Hörnchen”) enorm populair in Frankrijk. Voor de Fransen was “Kipferl” natuurlijk niet echt makkelijk uit te spreken en daarom werd de naam veranderd naar “croissant”.

Maar hoe zit het dan wel?

In 1838 of 1839 zou de werkelijke “geboorte” van de croissant hebben plaatsgevonden en wel door de voormalige Oostenrijkse legerofficier August Zang, eigenaar van Boulangerie Viennoise. Hij verkocht hier Weense specialiteiten waaronder de croissants, een aanpassing van het vroegere Kipferl broodje uit zijn geboorteland.

Ik heb me laten vertellen dat van al deze verhalen nooit enig historisch bewijs is gevonden, waarschijnlijk zijn het dan ook niet meer dan leuke volksverhalen.

Absurde antwoordapparaatberichtendag

De “Inane Answering Message Day” wordt in Nederland ietwat anders gevierd dan in Amerika. Daar is deze dag bedoeld om de standaard welkomstboodschap van je voicemail of antwoordapparaat te veranderen in een meer creatievere tekst dan “ Hallo, ik ben er even niet. Spreek je boodschap in na de piep”. Vandaag is de dag dat je bijvoorbeeld die grappig bedoelde ingesproken boodschap, of überhaupt al die vervelende berichten op je antwoordapparaat, wist. Daar draait deze dag in Amerika om.

Wij Nederlanders hebben deze dag geadopteerd maar hebben er een andere invulling aan gegeven. Hier is het de bedoeling dat je op een antwoordapparaat (of voicemail ) een zo lang mogelijk en nodeloos, onbruikbaar, onnodig, overbodig, zinloos, doelloos, nutteloos, flauw bericht achter laat. Ik zou zeggen, leef je uit!

De eerste ingesproken boodschap

Diese neue Erfindung hat mich sehr interessiert, und ich danke sehr für die Vorführung derselben”. Dit is de eerste zin die in 1900 tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs werd ingesproken in een “antwoordapparaat”, een uitvinding van de Deense ingenieur en uitvinder Valdemar Poulsen.

Het waren de woorden van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph, je weet wel de man van Sisi.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.