30 augustus – Visserijdagen Harlingen | Internationale Dag van de Vermisten | Internationale Dag van de Walvishaai

Visserijdagen Harlingen 

De Friese havenstad Harlingen staat van 30 augustus tot en met 2 september 2017 geheel in het teken van de Visserijdagen. Dat zijn vier dagen lang genieten van muziek, zang, dans, folklore, kunst, gastronomie, markten, kermis, cultuur en sportieve activiteiten. Klik hier voor het programma overzicht van de Visserijdagen.

Internationale Dag van de Vermisten 

De VN noemt deze dag voluit: Internationale dag voor de slachtoffers van gedwongen verdwijningen. En dit dekt meer de lading dan Dag van de Vermisten want als je vermist bent wil dit niet automatisch zeggen dat het een gedwongen verdwijning is. Soms kiezen mensen er zelf voor om van de radar te verdwijnen, om wat voor een reden dan ook.

Vandaag worden de mensen herdacht die zijn ontvoerd, die tegen hun wil worden vastgehouden maar ook de mensen die worden vermist vanwege oorlog, door conflicten of rampen. We staan vandaag ook stil bij de achterblijvers die in onzekerheid zitten over het lot van hun geliefde of familielid.

Wanneer spreek je van een gedwongen verdwijning?

De definitie luidt als volgt: “Van een gedwongen verdwijning is sprake wanneer de autoriteiten iemand zijn of haar vrijheid ontnemen en vervolgens ontkennen deze persoon gevangen te houden of diens verblijfsplaats niet willen vrijgeven. In het internationale recht gelden gedwongen verdwijningen als misdaden tegen de menselijkheid.” Deze misdaden kunnen ook niet verjaren zolang de persoon in kwestie nog is verdwenen.

Gedwongen verdwijning

Dat mensen zomaar verdwijnen blijft niet beperkt tot een bepaalde regio van de wereld, het is uitgegroeid tot een mondiaal probleem en speelt anno 2017 nog steeds. Het is een strategie geworden die wordt gebruikt door bijvoorbeeld een (militaire) regime en dient als pressiemiddel om politieke tegenstanders uit te schakelen. Om zichzelf te verschonen vinden arrestaties en verdwijningen plaats onder het mom van “zij worden verdacht van terroristische activiteiten”.

Welk land heeft de meeste gedwongen verdwijningen?

Over de hele wereld komen en kwamen gedwongen verdwijningen voor; Argentinië, China, Syrië, Pakistan, Tibet, Rusland, Bosnië, Turkije en ga zo maar door. Maar Spanje staat met stip op nummer 1, tijdens de Spaanse burgeroorlog en de periode dat Franco aan de macht was zijn tenminste 110.000 personen verdwenen.

Internationale Dag van de Walvishaai

De walvishaai, is trouwens geen walvis maar een haai, en is de grootste vis ter wereld. Hij kan zo tussen de 12 á 14 meter groot zijn en weegt gemiddeld 14.500 kilo. Net zoals de reuzenbekhaai en de reuzenhaai is de walvishaai een plankton-eter en dat maakt hem normaal gesproken niet gevaarlijk voor mensen. Alleen het zwiepen van zijn staart kan ongelukken veroorzaken.

Zwemmen met een walvishaai

Natuurlijk doe je dat met een gids die zich aan de regels houdt die opgesteld zijn door het Wereld Natuur Fonds want de walvishaai heeft niet voor niets de status van “kwetsbaar”. De walvishaai foto bovenaan de blog heeft mijn oudste bonuszoon gemaakt. Prachtige foto!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.