foto ondersteunt dag van de walvishaai day

30 augustus – Internationale Cabernet Sauvignon Dag | Frankenstein Day | Internationaler Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen | Internationale Dag van de Walvishaai | Gordelweek (BE)

Internationale Dag van de Walvishaai

De walvishaai is trouwens geen walvis maar een haai. Met zijn 12 á 14 meter lengte en een gemiddeld gewicht van 14.500 kilo is het wel de grootste vis ter wereld. Ze voeden zich voornamelijk met plankton en ondanks hun gigantische grootte zijn de tanden van walvishaaien slechts 6 millimeter lang! De walvishaai zwemt het liefste rond in de tropische oceanen in de buurt van de Malediven, de Filipijnen en Mexico. Een walvishaai is normaal gesproken niet gevaarlijk voor mensen. Alleen het zwiepen van zijn/haar staart kan ongelukken veroorzaken.

Als je gaat zwemmen met een walvishaai dan doe je dat met een gids die zich aan de regels houdt die opgesteld zijn door het Wereld Natuur Fonds. De walvishaai heeft per slot van rekening niet voor niets de status van kwetsbaar.

Is de walvishaai een zeezoogdier?

Walvishaaien zijn eierlevendbarend (ovoviviparie). Dat houdt in dat ze eieren produceren die zich in de moeder ontwikkelen. De jongen komen dan uit het ei dat nog steeds in de moeder is en de moeder bevalt later van hen.

We gaan terug naar 1995: er wordt voor de kust van Taiwan een walvishaai gevangen, niks bijzonders. Echter, zij had 304 embryo’s in zich, en ze waren allemaal in een ander stadium van hun ontwikkeling. Genetische tests toonden aan dat ze allemaal dezelfde vader hadden. Omdat dit vrouwtje op verschillende tijden was bevrucht denkt men dat vrouwelijke walvishaaien na het paren sperma kunnen opslaan. Lijkt me het meest logische want hoe groot is de kans dat ze verschillende keren met hetzelfde mannetje paart? Je kunt natuurlijk niks uitsluiten want we zijn er niet bij geweest.

Frankenstein Day

Wie is Frankenstein? Frankenstein, met de ondertitel the Modern Prometheus, is een door Mary Shelley geschreven roman die in 1818 verscheen. In 1831 zag een herziene en verbeterde versie het licht. Frankenstein vertelt het verhaal van Victor Frankenstein, een wetenschapper die experimenteert met het creëren van een mensachtig wezen. Zijn experimenten hadden succes en hij creëerde een wezen (Frankenstein) dat door iedereen wordt afgewezen en gehaat vanwege zijn uiterlijk. Maar ondanks dat iedereen gelooft dat Frankenstein een monster is, is hij een emotioneel en intelligent wezen dat gewoon door anderen geaccepteerd wil worden.

Dit boek behoort in die tijd tot het genre gothic novel. Een genre waarin geheimzinnigheid, verderf, verval, geesten, vampiers (Dracula), krankzinnigheid en dergelijke het thema waren. Wat je misschien niet zou verwachten is dat Frankenstein wordt beschouwd als voorloper van de moderne sciencefiction.

Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen

Vandaag herdenken we alle mensen die zijn ontvoerd of die tegen hun wil worden vastgehouden maar ook de mensen die worden vermist door oorlog, conflicten of rampen. Vergeet vandaag zeker niet de achterblijvers, zij zitten in constante onzekerheid over het lot van hun geliefde of familielid.

In 2011 werd voor de eerste keer op 30 augustus de Internationale Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen gehouden. Aanleiding was de steeds groter wordende bezorgdheid over de toename van gedwongen of onvrijwillige verdwijningen in verschillende delen van de wereld, met inbegrip van arrestaties, detentie en ontvoering. De bezorgdheid geldt ook voor het groeiend aantal meldingen die betrekking hebben op pesterijen, mishandeling en de intimidatie van getuigen of familieleden van personen die zijn verdwenen. Met dezelfde resolutie die 30 augustus uitriep tot Internationale Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen werd ook het Internationaal Verdrag voor de Bescherming van alle Personen tegen Gedwongen Verdwijning aangenomen.

Wanneer spreek je van een gedwongen verdwijning?

Bij gedwongen verdwijningen hoort ook arrestatie, in hechtenis nemen en ontvoering. Mensen tegen hun wil in laten verdwijnen is een strategisch middel geworden voor bijvoorbeeld een (militaire) regime. Het is een pressiemiddel om politieke tegenstanders uit te schakelen. Om Amnesty International of andere mensenrechtenorganisaties om de tuin te leiden vinden arrestaties en verdwijningen plaats onder het mom van “zij worden verdacht van terroristische activiteiten”.

Welk land telt de meeste gedwongen verdwijningen?

Over de hele wereld komen en kwamen gedwongen verdwijningen voor; van Mexico tot Syrië, van Bangladesh tot Laos en van Bosnië en Herzegovina tot Spanje. Maar Spanje staat met stip op nummer 1. Tijdens de Spaanse burgeroorlog en de periode dat Franco aan de macht was (Witte Terreur) zijn tenminste 110.000 personen verdwenen. De juiste aantallen zijn helaas niet bekend. Veel doden zijn nog niet gevonden.

Onderstaande topics moet je zeker niet vergeten om te vieren:

Deel dit bericht