afbeelding versterkt dag van de zwerfafvalpakkers

30 april – Nationale dag van De ZwerfAfvalPakkers | Nationale Reddingbootdag | Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Chemische Oorlogsvoering | Dag van de Eerlijkheid | Lokale Helden (BE) | World Tai Chi & Qigong Day | Red de Kikker Dag | Wereld Dierenarts Dag | Internationale Beeldhouwdag | Walpurgisnacht | Wereld Jianbing Dag | Independent Bookstore Day | Internationale Dag van de Jazz | ELLE Smart Shopping Weekend | Nationale Romeinenweek

1e editie Nationale dag van De ZwerfAfvalPakkers

Enige tijd geleden kwam ik in contact met Lisette van Groesen, de Klimaatburgemeester uit Made. Zij wilde weten hoe zij een dag van kon uitroepen, bij welke instanties zij moest aankloppen. Ik vertelde haar dat iedereen haar of zijn eigen dag van mag uitroepen. Of een dag een succes wordt hangt af van  de kruiwagens die je hebt en of je de belangstelling kan wekken van de media. We hebben een aantal keren contact gehad over Dag van de ZwerfAfvalPakkers. De Nationale dag van De ZwerfAfvalPakkers ligt me nauw aan het hart. Samen met een buurtgenoot hebben wij in 2020 de Troep Troopers Eindhoven opgericht. Een groep vrijwilligers die op verschillende data in de maand op pad gaan. Ik ben het helemaal eens met Lisette, een duim omhoog voor alle zwerfafvalpakkers. Of ze nu zichtbaar zijn of niet!

Een duim omhoog voor alle ZwerfAfvalPakkers

Klimaatburgemeester en ZAPper Lisette van Groesen uit Made vindt dat er een einde moet komen aan het dumpen van afval én dat er meer aandacht komt voor de vrijwilligers die het oprapen. Daarom roept ze 30 april uit als de Nationale dag van De ZwerfAfvalPakkers.

Officieel mag ze zich eigenlijk geen Klimaatburgemeester meer noemen: de overheidscampagne ‘Iedereen doet wat’ is sinds januari voorbij. Maar dat wil niet zeggen dat Van Groesen haar werk niet voortzet. ,,In de gemeente Drimmelen zijn we inmiddels al met zo’n 150 geregistreerde ZAPpers die fanatiek zwerfvuil rapen. Het opruimen is het niet probleem, het probleem is dat mensen hun afval blijven weggooien. Daar moeten we vanaf en daar blijf ik mezelf voor inzetten.”

Zo werkt ze aan campagnes met de gemeente, scholen en winkeliers om zichtbaarder te worden. Maar ook prikt ze zelf bijna dagelijks vuil van straat. Meestal alleen, soms met anderen. ,,Ik loop bijna altijd dezelfde route en er ligt steeds weer zwerfval. Dat is soms wel frustrerend, ja, maar ik wil dit volhouden. Door als ZAPper steeds zichtbaarder te worden, hoop ik dat mensen zich bewust worden dat het niet meer van deze tijd is om afval op straat te gooien.”

En de Drimmelense ZAPpers maken meters. Wat er geruimd wordt, houden ze bij in de app ‘Helemaal Groen’. ,,Vorig jaar hadden we 900 kilometer in totaal opgeruimd, inmiddels zitten we voor dit jaar al op 2000 kilometer. Hiermee staan we in de top vijf van aangesloten gemeenten in Nederland.” En dat is niet per se omdat Drimmelen zoveel meer zwerfafval heeft dan andere plaatsen, denkt Van Groesen: ,,Het komt vooral door onze fanatieke groep.”

Dus mogen die ZAPpers best wel eens in het zonnetje gezet worden. Daarom heeft ze 30 april als de Nationale dag van De ZwerfAfvalPakkers laten registeren. ,,Ik hoop dat mensen die dag de ZAPpers aanspreken of een duimpje omhoog steken. Die mensen verdienen gewoon een heel groot dank je wel, met veel hoofdletters.”

De Madese kiest bewust de laatste dag voor mei: de maand waarin ‘de natuur weer in bloei staat en de vogels in alle rust kunnen broeden’. ,,ZAPpers zijn de mensen die ervoor zorgen dat de natuur kan blijven ademen. We hebben voor jaren aan afval opgeruimd. Als je dan ziet dat de natuur weer kan gaan ademen, geeft dat een fantastisch gevoel.”

Het is vandaag dringen geblazen op de “dagen van het jaar” kalender:

Nationale Reddingbootdag
Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Chemische Oorlogsvoering
Dag van de Eerlijkheid
Lokale Helden (BE)
World Tai Chi & Qigong Day
Red de Kikker Dag
Wereld Dierenarts Dag
Internationale Beeldhouwdag
Walpurgisnacht
Wereld Jianbing Dag
Internationale Dag van de Jazz
Independent Bookstore Day
==================================================
ELLE Smart Shopping Weekend (→ was vroeger de Nationale Glamour Days)
==================================================
Nationale Romeinenweek (→ 30 april – 8 mei)

Deel dit bericht