3 januari – Drinkrietjes Dag

Bij deze bombardeer ik vandaag tot Drinkrietjes Dag. Want laten we eerlijk zijn, het drinkrietje heeft ons leven zwaar verbeterd want kun je je voorstellen hoe je een milkshake naar binnen werkt zonder een rietje? Hoeveel frisdrank je op jezelf gemorst zou hebben in bijvoorbeeld een donkere bioscoop zonder rietjes? Precies dat bedoel ik dus, daarom vandaag vieren we vandaag de uitvinding van het rietje!

Wie is op het briljante idee van een rietje gekomen?

Voor de komst van een drinkrietje werd een roggestengel gebruikt. De Soemeriërs, een volk uit de oudheid, worden gezien als de eerste gebruikers van een roggestengel voor het drinken van bier en water. Het nadeel van de roggestengel is de vieze smaak. Dat ondervond de Amerikaanse fabrieksdirecteur Marvin Stone ook toen hij een sterke drank met ijs nuttigde. Hij was helemaal klaar met de nare bijsmaak. Nu wil het toeval dat Marvin Stone sigarettenpijpjes fabriceerde en na wat gepiel had hij een papieren drinkrietje ontwikkeld. In 1888 kreeg Stone patent op zijn uitvinding.

Hoe vier je drinkrietjes dag

Een goede manier om Drinkrietjes Dag te vieren is dat je vandaag alle drankjes via een rietje naar binnen zuigt. ’s Ochtends je sinaasappelsap, ’s middag je mineraalwater, s avonds je wijn en ga zo maar door. Pas wel op met warme dranken want het zuigen door een rietje verwarmt de vloeistof een paar graden, en dat zou kunnen leiden tot brandwonden in je mond. Toch wel raar dat in Frankrijk, tenminste waar wij waren, in je warme chocolademelk een rietje zit.

Of maak het drankje dat Marvin Stone inspireerde om tot zijn uitvinding van het rietje te komen. Marvin dronk zijn favoriete drankje de mint julep. De mint julep is een cocktail uit het zuiden van de Verenigde Staten. Waarschijnlijk is de mint julep omstreeks de achttiende eeuw bedacht in het zuiden van Amerika als medicinale drank. Een senator uit Kentucky zou de drank hebben geïntroduceerd in Washington en sindsdien is het een zeer populaire cocktail. Traditioneel wordt de mint julep gedronken op de tweedaagse paardenrace van de Kentucky Derby.

Ingrediënten
Muntblaadjes
Theelepeltje fijne suiker
90 ml Bourbon

Bereiding
Plaats 5 of 6 blaadjes mint op de bodem van een gekoelde zilveren of roestvrijstalen beker. Voeg de suiker toe en kneus de blaadjes met een vijzel. Top het glas af met schaafijs en giet de bourbon royaal over het ijs. Roer stevig met een staafje tot dat de beker condens uitslaat. Voeg meer ijs toe en garneer het drankje met extra mint voor het aroma.

Proost!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.