29 maart – Landelijke Sterrenkijkdagen 2015


 
Vandaag is de laatste dag van de Landelijke Sterrenkijkdagen 2015, helaas heeft het weer niet meegewerkt en voor vandaag zijn de verwachtingen ook niet om over naar huis te schrijven. Je kunt dan wellicht niet veel zien door de telescoop maar bij slecht weer is er een alternatief programma met lezingen, dia’s en informatie over sterrenkunde als hobby. Kortom het blijft de moeite waard om even binnen te wippen bij een sterrenwacht bij je in de buurt.
Wil je weten waar bij jou in de buurt je kunt gaan sterren kijken of deelnemen aan een alternatief programma klik dan hier. Je gaat dan rechtstreeks naar het overzicht op www.sterrenkunde.nl.

Middelburg, de bakermat van de telescoop.

Doordat Middelburg in de Gouden Eeuw de op na één na belangrijkste stad in de Nederlanden was huisvestte de stad vele kunstenaars, handelaren en wetenschappers. Waar Middelburg in die tijd ook om bekend stond was de glasblazerij. Deze glasblazerij was veruit de beste in Nederland en had het zuiverste glas wat in die tijd te krijgen was. En zuiver glas was cruciaal voor de ontwikkeling van de telescoop.

Maar wie was de uitvinder van de telescoop?

Er worden 2 glazenslijpers genoemd die beide aanspraak maakte op de uitvinding van de telescoop.
De Middelburger Hans Lippershey, een Duits-Nederlandse brillenmaker en lenzenslijper, vroeg in 1608 een soort van patent aan op zijn ontdekking van een “seecker instrument omme verre te sien”. Maar een andere Middelburger, Sacharias Jansen wordt vaak genoemd als de uitvinder van de telescoop. Zijn zoon heeft na de dood van zijn vader onder ede verklaard dat Hans Lippershey het ontwerp van zijn vader zou hebben gestolen. “Johannes Sacharias seght, dat syn vader den eersten verrekycker maeckte hier te lande ano 1604, naer eene van eenen Italiaen, daerop stont: ano 1590”. Uiteindelijk kreeg Hans Lippershey dus geen patent op “zijn” uitvinding.

Beroemdste telescoop ter wereld.

We kunnen rustig stellen dat de Hubble Space Telescope de beroemdste telescoop in de wereld is. Op 24 april aanstaande is het 25 jaar geleden dat de ruimtetelescoop Hubble werd gelanceerd. Sindsdien heeft de Hubble ons prachtige ruimtefoto’s laten zien en heeft op sterrenkundig gebied voor veel nieuwe inzichten gezorgd.

Ik kan je aanraden om de website te bezoeken die er speciaal is om de 25ste verjaardag van de Hubble te vieren. De meest mooie foto’s zie je daar.

Deel dit bericht