afbeelding versterkt ModderDag

29 juni – (Internationale) ModderDag | Heilige Petrus en Paulus | Veilig Wonen Dag | Internationale Dag van de Tropen | Internationale Dag van de Camera | Wereld Sclerodermie Dag | Internationale Donau-dag | Internationale Vissersdag

Internationale ModderDag

In 2009 ontstond op het World Forum for Early Childhood Care and Education in Belfast het idee voor een International Mud Day (Internationale ModderDag). Twee leden van de Nature Action Collaborative for Children, Gillian McAuliffe uit West-Australië en Bishnu Bhatta uit Nepal, bespraken de uitdagingen waarmee kinderen in hun land te maken hebben als ze in de modder wilden spelen. In het Australische Perth was geen modder en in Nepal is er volop modder maar zijn geen schone kleren of zeep voorhanden. Op haar school in Perth vertelde Gillian McAuliffe aan een groep van zeven- en achtjarigen het verhaal over modderdag in Nepal en het gebrek aan schone kleren.

Het goede doel van vandaag

De kinderen besloten dat ze kleren naar de kinderen in Nepal konden sturen zodat ze in de modder konden spelen. Ze zamelden in drie weken tijd $ 1.000 AUS in en stuurden het naar Nepal voor niet alleen kleding. Ook voor een maaltijd voor de kinderen want zij hadden al 4 maanden geen vleesmaaltijd meer gehad. De Australische kinderen wilden op dezelfde dag als de kinderen uit Nepal een Mud Day. Zodat ze allemaal “samen” als gelijken in de modder konden spelen. Want spelen met water en zand vinden per slot van rekening alle kinderen leuk ongeacht leeftijd, ras en religie!

10e editie ModderDag in Nederland

In 2013 heeft Marc Veekamp van het IVN ModderDag naar Nederland gehaald en samen met Schuttelaar & Partners het verder opgezet. Dus dit jaar vieren scholen en de kinderopvanglocaties in Nederland voor de 10e keer ModderDag. Wie organiseert ModderDag? ModderDag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag. Dit staat letterlijk te lezen op ivn.nl. Dit jaar doen weer duizenden kinderdagverblijven, bso’s, basisscholen en openbare locaties in Nederland mee. Das goed voor ruim 160.000 kinderen die heerlijk in de modder kunnen spelen. Vergeet niet de zonnebrandcrème, wordt erg warm vandaag.

Spelen de kinderen in België vandaag ook in de modder?

In België wordt internationale Modderdag sinds 2015 georganiseerd. De eerste Modderdag was in Houthalen-Helchteren. Hoe het de jaren daarna is gegaan kan ik niet terugvinden. Ben nog wel berichten tegengekomen die verhalen over Modderdag in Leuven. Laatste vermelding was in 2019, daarna kwam de COVID-19-pandemie. Daarna niets meer kunnen vinden. Jammer voor de Belgische kinderen.

Als je klaar bent met moddergooien, kijk dan eens hierna

Deel dit bericht