ondersteunen van wereld hepatitis dag

28 juli – Wereld Hepatitis Dag | Wereld Natuurbeschermingsdag | Rescue Vlissingen

Wereld Hepatitis Dag

Wereld Hepatitis Dag wordt elk jaar op 28 juli georganiseerd om mensen te onderwijzen over virale hepatitis. Wat is hepatitis? Hepatitis (leverontsteking) is een verzamelnaam voor ontstekingsverschijnselen van de lever. Vaak is een virus de oorzaak van hepatitis. Is dit het geval dan spreken we van een virale hepatitis. Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. Er zijn vijf hoofdstammen van het hepatitisvirus – A, B, C, D en E.
Hepatitis B en C zijn samen verantwoordelijk voor jaarlijks 1,3 miljoen doden. Wereld Hepatitis Dag is dus een dag waarop actief campagne wordt gevoerd om het bewustzijn over virale hepatitis te vergroten.

Door COVID-19 sterven er dagelijks duizenden mensen die als onderliggende ziekte virale hepatitis hebben. Voor uitgebreide informatie verwijs ik je graag naar de website van hepatitisinfo.nl, daar kun je alles terugvinden over de virussen en de gevolgen.

Hepatitisvrije toekomst

Het thema van Wereld Hepatitis Dag 2020 is Hepatitisvrije toekomst. Met de focus op het voorkomen van hepatitis B bij moeders en pasgeborenen. Vandaag publiceert de WHO nieuwe aanbevelingen over de preventie van de overdracht van het virus van moeder op kind.

Deze ziekte is een sluipmoordenaar

Er vallen zoveel slachtoffers omdat wereldwijd meer dan 325 miljoen mensen met virale hepatitis B en C rondhuppelen zonder dat ze weten dat ze het hebben. En dat is wreed want hepatitis is te voorkomen, te behandelen en, in het geval van hepatitis C, te genezen. Mits je bewust bent van de symptomen! De meeste mensen hebben nog eens niet in de gaten dat ze een leverontsteking hebben omdat de symptomen (onder andere spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikpijn) ook bij andere ziektes te plaatsen is. Je kan zelfs besmet zijn zonder klachten te hebben. Vaak ben je dus te laat en is je lever al zwaar beschadigd op het moment dat je de diagnose te horen krijgt.

Wereld Natuurbeschermingsdag

We plegen roofbouw op de natuur en vervuilen de aarde, kortom door onze manier van leven maken wij de natuur kapot. En zonder natuur is er géén leven op aarde mogelijk! Om ons bewust te maken van ons destructief gedrag is World Nature Conservation Day (Natuurbeschermingsdag) door de Verenigde Naties in het leven geroepen.

De consumptiemaatschappij is heilig

We moeten ons zeker op Natuurbeschermingsdag realiseren dat wij de natuur harder nodig hebben dan de natuur ons. Zonder de natuur zouden wij niet eens bestaan; van de lucht die we inademen tot aan de grondstoffen die we nodig hebben om producten te maken, alles wordt geleverd door de natuur. Klaarblijkelijk zijn we ons daar niet genoeg van bewust want elke dag pleegt de mensheid doelbewust een aanslag op de natuurlijke bronnen van de aarde, alleen maar om de consumptiemaatschappij draaiende te houden.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht