28 januari – Community Manager Waarderingsdag | Europese Dag van de Privacy | Dag van de Dataprivacy

10e editie Community Manager Waarderingsdag

Laten we jaarlijks op de vierde maandag van januari de community manager eens in het zonnetje zetten”, zei de webstrategist Jeremiah Owyang in 2010. Hij wilde hiermee het belang van het in 2010 nog redelijk onbekende beroep community manager onder de aandacht brengen. En zo zag de Community Manager Appreciation Day (#CMAD) in 2010 voor het eerst het licht. Voor mij is anno 2019 community manager nog steeds een onbekend beroep.

Wat doet een community manager?

Een community manager richt zich op het actief beheren van social media platforms (zoals Facebook, Instagram en LinkedIn) en het creëren en onderhouden van een virtuele groep (online community). Een community manager is zeg maar de verbindende schakel tussen het bedrijf en de community. Ook verspreidt hij/zij proactief blogs, foto’s, video,s en dergelijke om de interactie aan te gaan met de community. Het uiteindelijke doel van het werk van een community manager is om een merk/bedrijf/organisatie sterker in de online markt te zetten en om binding te creëren en te houden met de online doelgroep(en).

Europese Dag van de Privacy

Op 28 januari 1981 werd door de Europese Raad een alles bepalende wet aangenomen (Convention 108) ; het was de eerste juridische bindende internationale verdrag over privacy en gegevensbescherming. Europese dag van Gegevensbescherming, Europese Dag van Databescherming of Europese Dag van de Privacy? Hoe je de European Data Protection Day ook noemt, het doel van deze dag is om de Europese burgers te informeren over hun rechten als het gaat over bescherming van persoonsgegevens in alle aspecten van het leven: thuis, op het werk, tijdens het winkelen, bij het ontvangen van medische behandeling, op een politiebureau of op het internet. Bedrijven en organisaties op deze dag aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook wel General Data Protection Regulation, GDPR) inwerk getreden. En dat heeft grote gevolgen. In de hele Europese Unie (EU) gelden vanaf vorig jaar dezelfde privacywetgeving . Daarmee is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) komen te vervallen. Wat verandert er? Door de AVG wordt de positie van de mensen van wie gegevens worden verwerk verbetert. Nieuwe privacyrechten en versterkte rechten. Organisatie moeten nu ook aantonen dat ze zich aan de wet houden, verantwoordingsplicht bij het verwerken van persoonsgegevens. Wil je meer weten over de AVG? Klik hier.

Dag van de Dataprivacy

Data Privacy Day werd voor het eerst in 2008 in de Vereenigde Staten en Canada georganiseerd in navolging van de Europese Dag van Gegevensbescherming. Net zoals de Europese dag draait deze dag in het algemeen om mensen meer bewust te maken over het belang en het respecteren van privacy, gegevens beveiligen en vertrouwen mogelijk maken. En dat is ook het thema voor 2019: Respecting Privacy, Safeguarding Data and Enabling Trust.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.