28 december – Dag van de Onnozele Kinderen

Dag van de Onnozele Kinderen

Naar verluidt stamt Dag van de Onnozele Kinderen af van een oud Romeins kinderfeest, het zogenaamde “festum puerorum’” (armenfeest). Dit feest werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Opvallend feit is dat het Evangelie van Matteüs de enige is die verhaalt over het ontstaan van de Dag van de Onnozele Kinderen. Andere evangelies zoals de canonieke (door de Kerk erkend), de apocriefe (niet erkende), en de Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus (37-100) zwijgen hierover.

Hoe wordt en werd deze dag gevierd?

Volgens oud gebruik mag de jongste uit het gezin vandaag bepalen wat er gegeten wordt en is ook nog eens de baas in het gezin. In de Middeleeuwen waren er in de steden op deze dag kinderbisschoppen, die de macht uitoefenden. Vroeger gingen de kinderen verkleed als volwassenen de straat op om te bedelen voor snoep en geld. In Noord-Brabant, Limburg en in Vlaanderen zongen de kinderen hun eisliedje:

’t Is vandaag Onnozele Kinderdag,

Geeft de moerkens en vaarkens wat!

Geeft wat, houdt wat,

’t Naaste jaar nog wat.

Ik weet daar nog een goede vrouw,

Die my zo geern wat geven zou.

Zij zal mij wel wat geven.

Hoe lang mag zy nog leven?

Honderd jaar en enen dag,

In Spaanstalige landen heeft de Dag van de Onnozele Kinderen (Dia de los Santos Inocentes) naast de historische ook een humoristische betekenis. Het is daar ook de equivalent van onze 1 april. Woon je in een Spaanstalig land? Je bent dus bij deze gewaarschuwd!

Hoe is de Dag van de Onnozele Kinderen ontstaan?

Heb jij dat ook dat je bij het woord “onnozel” denkt aan de synoniemen als schaapachtig, schlemielig, simpel of sullig? Kun je mijn verbazing begrijpen toen ik er achter kwam dat er een kerkelijke feest-/ herdenkingsdag voor “onnozele kinderen” bestaat? Zoals je al vermoed, heeft het woord “onnozel” een andere betekenis. Het stamt af van het woord onnosel; de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord innocens, dat “onschuldig” en “onschadelijk” betekent. En als je dan het verhaal leest over het ontstaan van deze dag…vind het dan toch een beetje luguber hoe we aan de Dag van de Onnozele Kinderen komen.

Koning Herodes I

Op het moment dat koning Herodes I van de drie wijzen uit het oosten hoorde dat er in Bethlehem een nieuwe Joodse koning was geboren werd hij bang voor zijn eigen positie. Nadat de wijzen in een droom zagen dat Herodes de nieuwe Joodse pasgeboren koning wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Koning Herodes I kwam achter het bedrog,  als vergelding liet hij alle jongetjes van onder de twee jaar in Bethlehem en omgeving vermoorden. In de hoop dat de nieuw geboren koning zou sterven. Deze vermoordde “onschuldige en onschadelijke ” jongetjes worden door christenen gezien als de eerste martelaren.

Niet alle dromen zijn bedrog

Het kindeke Jezus ontsprong de dans omdat zijn vader Jozef in een droom een boodschap van een engel had gekregen. De engel vertelde over de aanstaande moordpartij onder pasgeboren jongetjes. Jozef besloot om met het gezin naar Egypte te vluchten. Op een gegeven moment verscheen opnieuw een engel in een droom. De engel zei: “ Zij die het kind naar het leven stonden zijn gestorven”. Daarop vertrok Jozef met zijn gezin naar het land Israël. Tijdens zijn tocht naar Israël hoorde Jozef dat een familielid van koning Herodes I koning van Judea was geworden. Dat was geen gunstige ontwikkeling. Nadat Jozef in een droom werd gewaarschuwd om naar Israël te gaan besloot hij om naar de stad Nazareth in Galilea te gaan. En daarom groeide Jezus de Nazoreeër op in Nazareth.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.