afbeelding versterkt Bevrijd je Tepel Dag

26 maart – Bevrijd de Tepel Dag | Nationale Spinaziedag | Nacht van de Steenuil (BE) | Landelijke Compostdag | Earth Hour | Zomertijd | Werelddag Stop Visserij

Bevrijd de Tepel Dag

Ja ja je leest het goed, het is Bevrijd de Tepel Dag (Free the Nipple Day) vandaag! Aangezien ik ietwat preuts ben zal ik vandaag niet mijn tepels bevrijden. Ze zitten goed zo. Maar laat mijn preutsheid jou alsjeblieft niet weerhouden om met Bevrijd de Tepel Dag mee te doen. Neem een tepelselfie en deel deze op sociale media met #freethenipple of #bevrijddetepel. Ik kijk uit naar jullie bijdrages. Wat is dit nu voor een dag? Free the Nipple Day is een dag waarop campagne wordt gevoerd om gendergelijkheid te bevorderen en de positie van vrouwen in westerse landen te verbeteren.

De Bevrijd je Tepel campagne vindt dat het wettelijk en maatschappelijk acceptabel moet zijn voor vrouwen om hun borsten (tepels) in het openbaar te ontbloten. Waarom mogen mannen topless gaan in het openbaar, terwijl het als onfatsoenlijk of aanstootgevend wordt beschouwd als vrouwen hetzelfde doen. Het is niet de bedoeling van de campagne om elke vrouw te dwingen topless te gaan in het openbaar, dat maak je altijd nog zelf uit. Toevallig!  Vele beroemdheden, zoals Courtney Love, Cara Delevingne en Miley Cyrus dragen de beweging een warm hart toe.

Neem de Verenigde Staten….

Zij hebben zoals zoveel landen geen kledingwetten die aangeven welke kleding gedragen moet worden. Men doet een beroep op het innerlijke kompas voor fatsoen. Maar waar echter de schoen wringt is dat in Amerika mannen, in tegenstelling tot vrouwen, ongestraft met een ontbloot bovenlijf op straat mogen rond lopen en foto’s en/of filmpjes met ontbloot bovenlijf mogen delen op sociale media. Dit in tegenstelling tot wat vrouwen mogen. Zij mogen niet in het openbaar hun borsten tonen. Doen ze dit wel dan worden ze gearresteerd of beschuldigd van openbare onfatsoenlijkheid, verstoring van de vrede of onzedelijk gedrag.

Het vrouwenlichaam wordt geseksualiseerd op een manier die niet geldt voor het het mannenlichaam. Dit is een symptoom van ongelijkheid, en werkt het streven naar een gelijke samenleving tegen. In 6 van de 50 staten in de VS mogen vrouwen  topless gaan of  met ander woorden mogen ze  “hun tepels bevrijden”. De 6 zijn: Colorado, Kansas, New Mexico, Oklahoma, Utah en Wyoming.

Durf jij het aan om je tepel te bevrijden?

Aangezien ik niet zo’n durfal ben laat ik deze dag stilletjes aan me voorbij gaan. Heb wel opgezocht wie verantwoordelijk is voor deze dag. De initiator voor deze dag is de actrice, activiste en filmmaker Lina Esco. Zij regisseerde de film “Free the Nipple”, een film die gaat over een paar New Yorkse activisten die vechten voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Esco begon in 2012 met het schrijven van de film. Dit onderwerp zorgde voor veel reuring, zelfs voordat de film daadwerkelijk in 2014 in première ging.

Het dragen van onvoldoende kleding leidt in veel landen tot een vervolging vanwege onfatsoenlijke blootstelling of openbare onfatsoenlijkheid. Free the Nipple is een beweging die er voor pleit dat vrouwen ook shirtloos mogen rondlopen, vrij van intimidatie en (ver) oordelen. Het argument is dat zowel mannen als vrouwen borsten en tepels hebben.

Wie waren het die hun borsten voor het eerst in het openbaar lieten zien?

We gaan verder terug in de tijd: in 1986 in Rochester, New York gingen zeven jongedames doen wat jongemannen al jaren legaal deden: topless rondlopen. De dames werden gearresteerd want wat zij deden was in strijd met de staatswet van New York. Ze werden in 1992 onvermijdelijk vrijgesproken door het Hooggerechtshof van de Staat, waardoor N.Y. een legaal topvrije staat werd voor mannen en vrouwen. De zaak in Rochester was het legale startpunt voor topless gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Hieronder staan nog een paar interessante “dagen van” en meer

Voetnoot: doordat ik deze week in het ziekenhuis lig voor een hernia operatie houd ik het bij 1 topic per dag

Deel dit bericht