26 april – Koningsnacht in Nederland


 
En de voorjaarsvakantie is begonnen en morgen is een nationale feestdag dus een vrije dag en vandaag wordt er in veel steden en dorpen de traditionele Koningsnacht gevierd maar ook beginnen vandaag op veel plaatsen de vrijmarkten, aka ( also known as ) Koningsmarkt. Één en al feest!
Heerlijk al die tradities, maar wie kent de oorsprong nog? Morgen ga ik daar verder op in maar één ding kan ik je vertellen, de oorsprong van Koningsdag en dus ook Koningsnacht ligt in de 19de eeuw. Lang Leve de Koning!

Wat te doen op Koningsnacht?

Vrijmarkt
Niet alle vrijmarkten beginnen op Koningsdag, in diverse plaatsen begint de vrijmarkt op zondag 26 april en sommige gaan door tot de volgende dag, de 24-uurs vrijmarkt. Zoals in Bergen op Zoom, aanvang zondag 26 april om 17.00 tot maandag 27 april 17.00. Zo ook Utrecht, aanvang zondag 26 april om 18.00 tot maandag 27 april 18.00. In Terneuzen begint de vrijmarkt om 21.00 op zondag en eindigt op Koningsdag om 12.00.
Eveneens zijn er plaatsen waar een rommelmarkt gecombineerd wordt met een vrijmarkt, Grathem en Meerssen bijvoorbeeld.
Natuurlijk zijn er ook weer de speciale “kinder-vrijmarkten”, zoals de naam al aangeeft mogen alleen kinderen hun spulletjes verkopen, alles behalve eten, snoep en drinken.
Alleen de inwoners van Dordrecht hebben dit jaar pech, géén vrijmarkt in verband met het bezoek van de Koninklijke familie en hun entourage.

Activiteiten
Ik pak er één activiteit uit, namelijk de Maxima Games in Geertruidenberg. Het Oranjecomité Geertruidenberg organiseert onder andere “middeleeuwse” kinderspelen voor vandaag. Een zeskamp voor kinderen tot en met 13 jaar met het thema “Ridders en Jonkvrouwen” De plaatselijke ijsbaan is omgetoverd tot “slagveld” waar de ridders en jonkvrouwen gaan strijden.

Feesten en Festivals
Houd je van Dance? Dan ga je natuurlijk naar Arnhem. Op de Markt begint vanavond om 18.00 het Kingsize Arnhem Festival. Met de volgende line-up: Yellow Claw, Vato Gonzalez & MC Tjen, Dyna, Tony Junior en Danny Lucas. Vanaf middernacht wordt het startsein gegeven voor diverse afterparty’s op de Korenmarkt!

Meer info vind je op website van koningsdag27april.info maar ook bij de VVV-kantoren en in de lokale en landelijke kranten. En natuurlijk op FaceBook en Twitter! 🙂

Veel plezier vandaag en vanavond en morgen gezond weer op om Koningsdag te vieren.
 

Deel dit bericht