25 januari – De Tegenovergestelde Dag | Irish Koffie Dag

Voor vandaag ben ik over de grenzen gaan kijken want de 25ste januari is een nog niet ingevulde “dag van” in Nederland. De herkomst van “De Tegenovergestelde Dag” en “Irish Koffie Dag” ligt, in de USA. Waar anders zou je haast denken want er staat voor elke dag wel wat op de Amerikaanse kalender.

Vandaag is het Tegenovergestelde Dag

Op Opposite Day, zoals De Tegenovergestelde Dag in Amerika wordt genoemd, is alles wat je zegt of beweert precies het tegenovergestelde.
In hoeverre klopt het dan dat het vandaag Tegenovergestelde Dag is? Klinkt een beetje paradoxaal.
Want indien de bewering dat het vandaag Tegenovergestelde Dag is waar is, dan is het vandaag klaarblijkelijk Tegenovergestelde Dag. Máár aangezien het dan Tegenovergestelde Dag is, kan de uitspraak “Vandaag is het Tegenovergestelde Dag” geïnterpreteerd worden als “Vandaag is het niet Tegenovergestelde Dag”. Het begint mij allemaal een beetje te duizelen. Ben blij dat wij niet zo’n dag hebben.

Wie is de bedenker?

De bedenker van Opposite Day zou Alexander Kerr Craig zijn, een democratisch lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden uit Pennsylvania. Het verhaal doet de ronde dat hij in 1872 de Opposite Day introduceerde. Op Opposite Day was hij vervolgens in de debatten nauwelijks nog te volgen.

Irish Coffee Dag

Dankjewel Joe Sheridan voor het bedenken van de Irish Coffee! De rode draad uit het “oorsprongverhaal” is dat hij net gelanden, vermoeide en verkleumde vliegtuigpassagiers iets warms te drinken wilde schenken wat hen tevens oppepten. Zo is de Irish Coffee ontstaan.

Hoe maak je de perfecte Irish Coffee?

Volg je onderstaand recept dan maak je gegarandeerd de allerlekkerste Irish koffie!

Ingrediënten

  • bruine basterdsuiker ( naar believe )
  • (Paddy) Irish Whiskey ( plus minus 2,5 centiliter )
  • sterke hete koffie
  • slagroom ( voor 2 personen 125 ml )

Bereiding

Gebruik een speciaal Irish coffee glas of een groot wijnglas van dik glas. Vul de glazen met warm water, zodat de glazen op temperatuur zijn voor het gebruik. Zet intussen goede sterke koffie, doe in een borrelglaasje de verwarmde whiskey en voeg de bruine basterdsuiker toe.
Terwijl de koffie doorloopt ga je de slagroom kloppen, de slagroom moet goed lobbig zijn. Het is belangrijk dat je géén suiker in de slagroom doet.

De voorbereidingen zijn getroffen om de perfecte Irish Koffie te maken. Schenk de whiskey met de daarin opgeloste basterdsuiker in het lege Irish koffie glas of het grote wijnglas. Schenk daar voorzichtig de hete sterke koffie op, even goed doorroeren. Als afmaker komt de lobbige slagroom. Pak een lepel en schenk over de BOLLE kant van de lepel voorzichtig een laag room op de koffie.
Wat heel belangrijk is dat de room zich niet mag mengen met de koffie anders heb je niet dé perfecte Irish Koffie.

Is iontach chun taitneamh a bhaint do caife Gaeilge a rinneadh sa bhaile!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.