25 december – Top 2000 Café | Eerste Kerstdag

Top 2000 Café

Als ik ergens naar uitkijk dan is het wel naar de Top 2000. De hele dag staat de radio (of tv) aan om maar niks te missen. het liefst sluit ik me een week op. Het is zo jammer dat een mens ook moet slapen. Helemaal top is het om als toeschouwer aanwezig te zijn bij de uitzending van de Top 2000. Als ik zie hoe geweldig de mensen zich in het Top 2000 Café amuseren dan word ik daar gewoon vrolijk van.

Geen online tickets meer

De online tickets zijn niet meer verkrijgbaar maar schiet nu niet in de stress. Je kunt dagelijks nog aan een ticket komen (€ 3.00 per persoon). Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd. Wat goed geregeld is dat je niet persé in de wachtrij hoeft te staan. Je kunt een kaartje krijgen voor een later tijdstip. Je hoeft niet weg hoor, er is ter plekke genoeg te beleven. De openingstijden van het Top 2000 Café zijn:

  • 25 december → 8.00 – 3.00 uur
  • 26 t/m 30 december → 5.00 – 3.00 uur
  • 31 december → 5.00 – 21. 30 uur

Eerste Kerstdag

We vieren vandaag….tja wat vieren we vandaag eigenlijk? Niet de geboorte van Jezus want de Bijbel noemt geen specifieke datum voor de geboorte van Jezus. Wanneer is Jezus dan geboren? De Bijbel geeft geen direct antwoord op die vraag. Wel worden er twee details over zijn geboorte genoemd waaruit geconcludeerd kan worden dat hij niet op 25 december werd geboren.

Wat zijn dan die twee details?

Caesar Augustus gaf de opdracht aan zijn onderdanen dat ze zich moesten laten inschrijven in zijn/haar eigen stad. Dat kon betekenen dat sommige een reis van meer dan een week moesten maken. Om zijn onderdanen niet nog meer te irriteren zou hij dat bevel nooit hebben gegeven in de wintermaanden.

Lucas

Lucas vermeldt dat de herders, in het open veld, gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Dus dat zou dan niet tijdens de winter periode zijn. Want het gras was dan schaars en er dreigden dan regen en kou waardoor de schapen niet langer buiten konden blijven, ze moesten dan onderdak hebben. Daarom is 25 december meer dan waarschijnlijk niet de juiste datum.

Maar wanneer is Jezus dan wel geboren?

Bij de opkomst van het christendom is het altijd onzeker geweest op welke datum Jezus precies geboren is. Op de site van het Vaticaan staat al jaren dat dit niet exact bekend is maar dat dit naar alle waarschijnlijkheid in de maand april, of mei is in jaar 7, of 9 voor de jaartelling. Andere bronnen vermelden dat Christus is geboren rond 1 oktober van het jaar 2 v.Chr.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december?

Voordat er in Europa kerst werd gevierd, werden er feesten gehouden om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Germaanse volken uit het noorden van Europa vierden op 21 december de zogenaamde joelfeesten. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt.

Heidenen in Rome vierden rond 21 december een feest ter ere van Saturnus, de zogenaamde Saturnaliën. En ook de Romeinen kenden een feest om te vieren dat de langste nacht voorbij was. Dit feest heette de Dies Natalis Solis Invicti en vond plaats op 25 december. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithra de geboorte van deze god op 25 december.

Deel dit bericht