25 augustus – 40ste Uitmarkt | Europese Nacht van de Vleermuis

40ste Uitmarkt

Zeg je Uitmarkt, dan zeg je: laat het nieuwe culturele seizoen maar beginnen! Theatergezelschappen, orkesten, ensembles, theaters, cabaretiers, impresariaten, musea, jazz-, wereldmuziek- en popartiesten kortom heel artistiek Nederland presenteert zich voor de 40ste keer met nieuwe programma’s en tentoonstellingen. De nieuwe locatie is geworden: op en rond het Oosterdok in Amsterdam.

Europese Nacht van de Vleermuis

Sinds 1997 wordt in meer dan 30 Europese landen in het laatste volle weekend van augustus de Nacht van de Vleermuis gehouden. Natuurbehoud organisaties en vleermuis georiënteerde organisaties uit heel Europa organiseren vandaag allerlei activiteiten met als doel om ons te onderwijzen over hoe vleermuizen leven. Dat doen ze in Nederland bijvoorbeeld door een vleermuisexcursie met batdetector organiseren. Voor alle activiteiten in Nederland klik hier en klik hier voor excursies in Vlaanderen.

Waarom heet een vleermuis vleermuis?

Het “vleer” in vleermuis komt van het woord vleder of vleêr en dat woord is etymologisch verwant aan “fladderen”. De kop van een vleermuis lijkt ook daadwerkelijk op een muis. Dus is het eigenlijk een vrij logische samenstelling van twee woorden, het is een muis die fladdert ( ongelijkmatig vliegt), ergo een vleermuis.

Glossarium Bernense

De oudste naam voor vleermuis is mustro, dat komt uit het oudhoogduits en betekent “dat op een muis lijkt”. In 8e eeuw werd dit woord afgelost door Fledarmus en dat betekent in het oudhoogduits vledern: flatteren, het is de fladderende muis, de Fledarmus. In het Duitse taal is dat Fledermaus geworden. In het middelnederlands sprak men over vledermuus en vledermus. De Noren en Zweden zeggen: flaggermus, respectievelijk fladdermus. Binnen de Scandinavische landen neemt Finland een aparte plaats in met bedurblaka. het blaka is in het Engels vervormd tot “bat”.

De oudste vermelding van het woord “vleermuis” in een Nederlandstalig boek komt uit de eerste helft van de dertiende eeuw: het Vroegmiddelnederlands Woordenboek Glossarium Bernense. Daarin staat vleermuis gespeld als fledermus, en in het boek Der naturen bloeme geschreven door Jacob van Maerlants staat het gespeld als uledermuse, uledermus en uledermuus (u = v).

Wat is de grootste en de kleinste?

De vale vleermuis (Myotis myotis) is in Nederland de grootste, hij heeft een lengte van kop tot staart van 67-79 mm met een spanwijdte van 35-45 cm. De kleinste is de (gewone) dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) met een lengte van 36-51 mm en een spanwijdte van 18-24 cm.

De grote rosse vleermuis (Nyctalus lasiopterus) is de grootste vleermuis van het Europese continent. Hij kan 84 tot 104 millimeter lang worden, met een spanwijdte van 410 tot 460 millimeter en een gewicht van 41 tot 76 gram.

Wat is het verschil tussen vleerhonden en vleermuizen?

  • vleermuizen eten insecten terwijl vleerhonden vruchten eten
  • vleermuizen leven in grotten, vleerhonden in bomen
  • vleermuizen zijn kleiner dan vleerhonden
  • vleermuizen beschikken over sonar (echolaocatie), vleerhonden niet
  • vleerhonden leven in grote groepen
  • vleerhonden hebben een beter gezichtsvermogen

Weerspreuk van de dag: Vliegen de vleermuizen ’s avonds rond, dan komt er mooi weer in de vroege stond.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.