25 april – Wereldbewustwordingsdag Ouderverstoting | Internationale DNA Dag | Red Hat Society Dag | Wereld Pinguïn Dag | Wereld Malaria Dag

Wereldbewustwordingsdag Ouderverstoting

Vandaag vindt de jaarlijkse Wereldbewustwordingsdag Ouderverstoting (International PAS Awareness Day) plaats. Een dag waarop men in Nederland en België aandacht vraagt voor alle kinderen en uitwonende ouders die slachtoffer zijn van ouderverstoting. Volgens de definitie van de naamgever van het syndroom, de Amerikaan Gardner (1998) is ouderverstoting “een stoornis bij kinderen die primair optreedt in het kader van een juridische strijd om het ouderlijk gezag”.

Als gevolg van hevige ouderlijke conflicten en stiefgezinsvorming krijgen kinderen, maar ook de gootouders, te maken met onder andere lastercampagnes van de ene ouder over de andere ouder. Kinderen worden dusdanig “bewerkt” dat het kind zich zonder daar zich schuldig over te voelen tegen de ene ouder keert en zich (ziekelijk) verbonden voelt met de andere ouder.

Internationale DNA Dag

DNA werd in 1869 ontdekt door de Zwitserse biochemicus Johann Friedrich Miescher (1844-1895), 84 jaar later werd voor het eerst de dubbele helixstructuur van DNA gepubliceerd. De heren Watson en Crick publiceerden een artikel over de dubbele helixstructuur van het DNA in het tijdschrift Nature op 25 april 1953.

DNA-onbekend

Op zoek naar (biologische) familieleden? Je DNA is de sleutel! In Nederland heeft Fiom de KID-DNA Databank ontwikkeld. Deze DNA-databank biedt donorkinderen de mogelijkheid om donoren en halfbroers en –zussen te vinden aan de hand van DNA-matching.

Red Hat Society Dag

When I am an old woman I shall wear purple,  With a red hat that doesn’t go and doesn’t suit me.”

Dat zijn de beginregels van het gedicht “Warning” van Jenny Joseph, dat gaat over het rebels ouder worden. Dit gedicht was de inspiratiebron voor het ontstaan van de Red Hat Society in Amerika op 25 april 1998. Het is een organisatie voor vrouwen van boven de 50 jaar wiens doel in het leven plezier maken is. Het karakteristieke van een Red Hatter is het dragen van een rode hoed en paarse kleding.

Wereld Pinguïn Dag

Hoe vier je Pinguïn Dag?Je hoeft vandaag echt niet verkleed als een pinguïn naar je werk of school te gaan of de hele dag te lopen als een pinguïn, tenzij je dat echt graag wilt. Je kunt eventueel de dierentuin een bezoekje brengen of een film met en/of over pinguïns kijken.

Wereld Malaria Dag “Lets close the Gap”

In Nederland ligt op Wereld Malaria Dag de nadruk op reizigers. De vakanties worden geboekt, maar weet je eigenlijk wel of dat je naar een malaria risicogebied gaat? Ga je naar een malaria risicogebied op vakantie wees dan tijdens en na je vakantie extra alert op zogenaamde “griep-verschijnselen” want dat kan een voorbode zijn van een malaria-infectie. Het verraderlijke aan een malaria-infectie is dat je zelfs weken later er ziek van kan worden.

Ga voordat je op reis gaat naar een malaria risicogebied langs bij bijvoorbeeld de GGD, de TravelDoctor of Thuisvaccinatie voor informatie en adviezen. De 5 belangrijkste tips zijn:

  • stop muggenwerende middelen (ten minste 40 % DEET ) in je handbagage
  • draag kleding met lange mouwen en lange pijpen
  • smeer je regelmatig in met muggenwerende middelen
  • blijf ’s nachts niet te lang buiten
  • slaap onder een in goede staat verkerende geïmpregneerde klamboe
  • laat de airconditioning en/of ventilator aan in je kamer

Op ZorgWijzer.nl staat een interessant artikel waarin aandacht wordt besteed aan Wereld Malaria Dag.

Deel dit bericht

Een gedachte over “25 april – Wereldbewustwordingsdag Ouderverstoting | Internationale DNA Dag | Red Hat Society Dag | Wereld Pinguïn Dag | Wereld Malaria Dag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.