24 juli – Roze Maandag | Amelia Earhart Dag | WEURO2017

Roze Maandag

De maandag van de Tilburgse kermis staat elk jaar in het teken van saamhorigheid, integratie en tolerantie ongeacht geaardheid kortom het is weer Roze Maandag! Houd er rekening mee dat dit tevens de drukst bezochte dag van de Tilburgse kermis is.

Wie was Amelia Earhart ?

Amelia Earhart, geboren op 24 juli 1897, was een Amerikaanse luchtvaartpionier. Op slechts 23-jarige leeftijd mocht ze voor het eerst meevliegen als passagier en na die ervaring wist ze wat ze wilde, ze wilde zélf vliegen! Zo gezegd zo gedaan, in 1921 ging ze vlieglessen nemen en op 15 mei 1923 werd Amelia de 16e vrouw die haar vliegbrevet bemachtigde.

In 1931 trouwde ze met uitgever en publicist George Palmer Putnam. Een jaar later, op 11 januari 1932, was ze de eerste vrouw die solo en non-stop van Amerika naar Groot-Brittannië vloog. Bijkomstig feitje: dat was precies vijf jaar na Charles Lindbergh dit had gedaan. Door deze prestatie verdiende ze haar bijnaam “Lady Lindy”.

Was Amelia Earhart een spion?

De meest spannende theorie voor de verdwijning van Amelia Earhart is dat ze een spion was voor de Amerikaanse regering. Haar vliegtuig zou zijn uitgerust met speciale camera’s om foto’s van de Japanse militaire installaties te nemen op eilanden in de Stille Oceaan. Echter, toen het vliegtuig op 2 juli 1937 in de buurt van de Marshalleilanden crashte werden beiden krijgsgevangenen van de Japanners.

Deze theorie is gebaseerd op een foto die ontdekt werd in het Amerikaanse Nationaal Archief. De foto werd genomen op Jaluit, een atol in de Stille Oceaan dat tot de Marshalleilanden behoort. De vrouw in de rode cirkel zou qua lichaamsbouw en haarstijl prima Amelia Earhart kunnen zijn en de man die helemaal rechts staat wordt aan de hand van zijn haarlijn gezien als Fred Noonan. (bron: History Channel, Inside Edition, The Cut, Fox)

Op earhartonsaipan.com kun je lezen dat diverse ooggetuigen Amelia Earhart en Fred Noonan na hun verdwijning daadwerkelijk hebben gezien. Volgens verklaringen zouden beiden gearresteerd zijn door de Japanners en gevangen gezet op het Oceanisch eiland Saipan. Volgens de verhalen zou Earhart daar in een gevangeniscel gestorven zijn aan dysenterie. Saillant detail: in 1944 zouden Amerikaanse mariniers haar vliegtuig en aktetas hebben gevonden en snel daarna vernietigd.

WEURO2017 België – Nederland

Vanavond is de laatste poulewedstrijd van Nederland in groep A. De meiden gaan het opnemen tegen onze zuiderburen. Bij winst of een gelijkspel ligt het ticket voor de kwartfinale klaar voor de vrouwen. Alleen bij verlies gaat het nog spannend worden. De meeste supporters van de Oranjeleeuwinnen gaan er vanuit dat ze als groepwinnaar eindigen en dan de kwartfinale gaan spelen tegen of Rusland, Zweden of Duitsland. Vanavond weten we meer. Spannend!

Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.