afbeelding versterkt pinksteren

23 mei – Pinksteren | Wereld Schildpaddendag® | Internationale Dag om Obstetrische Fistels te Beëindigen | Europese Dag tegen Straffeloosheid

Pinksteren

Eerste Pinksterdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en op de vijftigste dag van Pasen. En met deze wetenschap kun je de naam Pinksteren ook verklaren. De naam Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent. Wat herdenken we vandaag? Op Eerste Pinksterdag wordt herdacht dat de “Heilige Geest” neerdaalde. Nu heb ik van horen zeggen dat de eerste christenen het gevoel hadden dat ze plotseling volgegoten werden met God. Volgens de Bijbel ging dat er zo aan toe (de tekst komt uit de Nieuwe Bijbelvertaling): Plotseling klonk er uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag, dat het huis waar ze zich bevonden geheel vulde. Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, en allen werden vervuld van de Heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.

Hoe origineel is Pinksteren?

Niet erg bijster origineel, zoals met zoveel christelijke feestdagen. Pinksteren is ontstaan uit het joodse oogstfeest dat Wekenfeest (of Sjavoeot) heet. “Jullie moeten de Heer een graanoffer aanbieden uit de nieuwe tarweoogst. Jullie moeten dan uit je woonplaats brood meenemen om het voor de Heer omhoog te heffen…” (Leviticus 23:15-17). Met Pinksteren was de tarweoogst gerijpt en konden de eerste broden aan God worden geschonken. Daarom kwamen Joden uit het gehele land naar Jeruzalem om in de tempel de door God voorgeschreven offers te brengen en om te feesten!

Wereld Schildpaddendag®

American Tortoise Rescue, een non-profitorganisatie die in 1990 is opgericht ter bescherming van alle soorten schildpadden, is shellebrating (let even op dit subtiele woordgrapje) haar 21e Wereld Schildpaddendag®. Schildpaddendag® is een jaarlijks terugkerende dag om voorlichting te geven over schildpadden en aandacht te vragen voor de verdwijnende habitat van de oudste dieren ter wereld. Tegenwoordig vieren wereldwijd miljoenen schildpaddenliefhebbers uit onder meer de VS, Canada, Pakistan, Borneo, India, Australië, het VK, Griekenland deze speciale dag. Ze posten shellfies posten deze op social media.

Thema voor 2021 is: Turtles Rock!

Het thema wil duidelijk maken dat schildpadden meer zijn dan een rots op pootjes. Schildpadden behoren tot een select groepje dieren die de dinosauriërs hebben overleefd. Turtles Rock omdat ze net als honden en katten persoonlijkheden hebben, ze doen grappige dingen zoals achteruit lopen of toeteren, en ze hebben relaties met andere schildpadden. De kleine soorten schildpadden worden gemiddeld twintig tot veertig jaar oud. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden. De oudste reuzenschildpad die nog leeft is Jonathan, woonachtig op het eiland Sint-Helena. Jonathan werd geboren in 1832 en is daarmee het oudst levende landdier.

Wat zijn de bedreigingen?

Deze vriendelijke dieren leven al meer dan 200 miljoen jaar, maar als het zo doorgaat sterven ze rap uit. Ongeveer 61% van wereldwijd alle schildpadden wordt bedreigd of is al uitgestorven. Ook hier zijn wij, de mens, weer voor verantwoordelijk. De aantallen lopen terug door smokkel, vernietiging van de habitats, klimaatverandering, plasticvervuiling, stijgende zeespiegel, ze worden verhandeld als huisdier, mensen eten de eieren op en het schild wordt verkocht als souvenir.

Wil je op Schildpaddendag® iets doen voor de schildpad dan kun je vandaag bijvoorbeeld een schildpad adopteren via het WWF of een donatie geven aan Stichting Schildpaddenopvang Nederland in Harkema.

En dan staan deze niet zo’n vrolijke dagen ook op de kalender:

Deel dit bericht