ondersteunen yada yada yada dag

23 juli – Yada Yada Yada Day | Wereld Sjögren’s Dag | Vespa World Days

Yada Yada Yada Day

Voor de fans van de tv-serie Seinfeld zal dit geen onbekende uitdrukking zijn maar andere mensen, zoals ondergetekende, zullen de wenkbrauwen fronsen bij deze dag én uitdrukking. Waarom voor de fans van Seinfield niet onbekend? “The Yada Yada” heet de 147e aflevering van de tv-serie Seinfeld. Om precies te zijn seizoen 8, aflevering 19. In die aflevering stond het woord, zoals de titel het al verraad, “yada” centraal.

Wat betekent “yada”?

Algemeen neemt men aan dat het een verbastering is van het Britse woord “yatter”, dat babbelen betekend. “Yada, yada, yada” heeft ongeveer dezelfde betekenis als: en ga zo maar door, enzovoorts of bla bla bla. De uitdrukking is in de Verenigde Staten populair geworden sinds het in 1997 in de tv-serie Seinfeld werd gebruikt.

De oorsprong van het woord “yada” is niet helemaal duidelijk. Er bestaan een aantal theorieën, namelijk dat het een klanknabootsing is van het woord “blather” of gewoon dialect, misschien is het afgeleid van het woord yatata of yatter of het komt uit Hebreeuws. De allerlaatste theorie is dat het misschien een afgeleide is van het Noorse uitdrukking “Jada, Jada”, dat ongeveer dezelfde uitspraak en interpretatie heeft.

Wereld Sjögren’s Dag

Dr. Henrik Sjögren was een Zweedse oogarts die de ziekte voor het eerst in 1933 identificeerde. Op Wereld Sjögren Dag wordt wereldwijd zijn geboortedag (23 juli 1899) herdacht en wordt tevens meer aandacht en begrip voor het Syndroom van Sjögren gevraagd. Wat kun jij doen als naaste of als patiënt? Deel je verhaal en praat over Sjögren, hierdoor verspreid je de boodschap dat Sjögren een ernstige ziekte is die erkend moet worden. Mogelijk help je ook iemand die op zoek is naar antwoorden over hun gezondheidsproblemen. Kortom, Wereld Sjögren’s Dag is een mondiale bewustwordingsdag die tevens alle patiënten die aan deze ziekte lijden of de symptomen hebben de aandacht geeft die ze verdienen.

Wat is het Syndroom van Sjögren?

Sjögren is een chronische reumatische systemische auto-immuunziekte waarbij vochtafscheidende klieren ontstoken raken en de slijmvliezen in de mond, de ogen en op alle andere plaatsen in het lichaam uitdrogen. Het Syndroom van Sjögren komt overal ter wereld voor en maakt geen onderscheid qua huidskleur of qua leeftijd.

Wil je meer informatie over Sjögren dan verwijs ik je graag naar de Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten. Naast voorlichting en informatie verstrekking komen zij op voor de belangen van Sjögren en non-Sjögren sicca patiënten. Daarnaast faciliteren ze ook lotgenotencontact bijeenkomsten en informatieve bijeenkomsten.

Wat is een systeemziekte?

Bij een systeemziekte kunnen ontstekingen in gewrichten en in verschillende organen ontstaan. Een systeemziekte is een auto-immuunziekte; dit betekent dat afweercellen een ontstekingsreactie beginnen tegen het eigen lichaam.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht