23 juli – Roze Zaterdag | Wereld Sjögren’s Dag | International Yada, Yada, Yada Day

Roze Zaterdag

In principe wordt in Nederland Roze Zaterdag op de laatste zaterdag in juni gehouden. Normaal gesproken wordt niet van die datum afgeweken maar omdat Amsterdam dit jaar de gastheer is van Europride hebben de organisatoren van dat evenement aan RZN (Roze Zaterdag Nederland) gevraagd of zij dit jaar ook de Roze Zaterdag mochten organiseren, dus vandaar dat het vandaag is.

Overdag zijn er allerlei activiteiten in het (roze) Vondelpark en ’s avonds wordt de Pride Walk gelopen, dat is een wandeling van het Vondelpark naar de Dam. Het thema van de Pride Walk is: “We march for those who can’t join us”. LGBTI ‘er (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersex ) of niet, iedereen is welkom!

Wat is Europride voor een evenement?

Europride is een Europese internationale LGBTI-evenement dat elk jaar door een andere Europese hoofdstad mag worden georganiseerd. Dit jaar zal het festival 15 dagen gaan duren met meer dan 200 activiteiten. Het thema van de Amsterdamse EuroPride is: “Join our freedom, feel free to join us!”.
Tijdens EuroPride 2016 is extra veel aandacht voor de integratie van LHBTI’s in de sport.

Wereld Sjögren’s Dag

Wereld Sjögren Dag wordt wereldwijd de geboortedag herdacht van Henrik Sjögren, een Zweedse oogarts die de ziekte voor het eerst identificeerde in 1933. Dr. Henrik Sjögren heeft de ziekte van Sjögren ontdekt en met deze dag wordt dit herdacht en de wereld bewust gemaakt van het bestaan van deze verwoestende ziekte die op elke leeftijd voor kan komen.

Wat is het Syndroom van Sjögren?

Sjögren is een chronische reumatische auto immuun systeemziekte waarbij vochtafscheidende klieren ontstoken raken en de slijmvliezen in de mond, de ogen en op alle andere plaatsen in het lichaam uitdrogen. Het Syndroom van Sjögren komt overal ter wereld voor en maakt geen onderscheid qua huidskleur of qua leeftijd.
Wil je meer informatie over Sjögren dan verwijs ik je graag naar de Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten. Naast voorlichting en informatie verstrekking komen zij op voor de belangen van Sjögren en non-Sjögren siccapatiënten. Daarnaast faciliteren ze ook lotgenotencontact bijeenkomsten en informatieve bijeenkomsten.

Wat is een systeemziekte?

Bij een systeemziekte kunnen ontstekingen in gewrichten en in verschillende organen ontstaan. Een systeemziekte is een auto-immuunziekte, dit betekent dat afweercellen een ontstekingsreactie beginnen tegen het eigen lichaam.

International Yada, Yada, Yada Day

Voor de fans van de tv-serie Seinfeld zal dit geen onbekende dag of uitdrukking zijn maar andere mensen, zoals ondergetekende, zullen de wenkbrauwen fronsen bij deze dag en uitdrukking.

De oorsprong van “yada, yada, yada” is niet bekend, men neemt aan dat het een verbastering is van het woord “yatter” dat babbelen betekend. “Yada, yada, yada” heeft ongeveer dezelfde betekenis als: en ga zo maar door, enzovoorts of bla bla bla. De uitdrukking is in de Verenigde Staten populair gewirden sinds het in 1997 in de tv-serie Seinfeld werd gebruikt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.