22 maart – Wereld Waterdag

Wereld Waterdag

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten om op 22 maart de allereerste Wereld Waterdag te vieren en daarna dit als jaarlijks terugkerende “dag van” op te nemen in hun agenda. Het doel van deze dag is om de aandacht te vestigen op het belang van zoetwater en te pleiten voor het duurzaam beheer van zoetwatervoorraden. Water is namelijk de belangrijkste bouwsteen van het leven. Maar het is meer dan alleen van essentieel belang om je dorst te lessen of je gezondheid te beschermen; water is van vitaal belang voor het scheppen van banen en het ondersteunen van de economische, sociale en menselijke ontwikkeling.

Elk jaar heeft ook een ander thema en het thema van dit jaar is: Better Water, Better Jobs. Het thema richt zich op de centrale rol die water speelt in het creëren en ondersteunen van kwalitatief goede banen.

Banen & Werk

Wereldwijd gezien zijn drie van de vier van de banen sterk van water afhankelijk. In feite kan een tekort aan water en het gebrek aan toegang tot water de (groene) economische groei in de komende jaren negatief beïnvloeden. Een direct gevolg daarvan zal zijn dat het aantal banen zal stagneren en verminderen waardoor mensen ontslagen moeten worden. Dat kan weer leiden tot meer migratie en het ergste is misschien wel dat de vooruitgang die is geboekt in de strijd om armoede uit te roeien tot een halt komt of dat de armoede weer erger wordt. Aldus het vandaag gepresenteerde World Water Development Report 2016 van de Verenigde Naties.

Wist je dat?

Vandaag de dag werken de helft van de werknemers van de gehele wereldbevolking (1,5 miljard mensen) in water-gerelateerde sectoren. Bovendien zijn bijna alle banen, ongeacht de sector, rechtstreeks afhankelijk van water. Toch, ondanks het verband tussen werkgelegenheid en water, worden miljoenen mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van water vaak niet herkend of beschermd door fundamentele arbeidsrechten.

Nederlandse viering Wereld Waterdag 2016

Aqua for All en NWP nodigen je uit om op 24 maart mee te denken over duurzame en toekomstbestendige oplossingen voor wereldwijde wateruitdagingen. Dit evenement vindt plaats in De Nieuwe Kerk in Den Haag.
Voor meer info klik hier.

Sponsorloop Wandelen voor Water

Wij vinden het maar heel gewoon dat er schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt, helaas is dat niet overal in de wereld het geval. Soms moeten kinderen kilometers lopen om aan drinkwater te komen dat dan ook nog vaak niet schoon en veilig is.

Om onze kinderen te laten ervaren wat hun leeftijdsgenootjes uit ontwikkelingslanden moeten doen om dagelijks aan water te komen organiseert Aqua 4 all en haar partnerorganisaties jaarlijks de actie “wandelen voor water”. Concreet houdt dat in dat Nederlandse kinderen 6 kilometer gaan lopen met 6 liter water op hun rug .

De sponsorloop Wandelen voor Water besteed de opbrengst aan drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.