afbeelding versterkt Zeehonden dag

22 maart – Internationale Zeehonden Dag | Wereld Water Dag | Week van het Geld | Week van de Psychiatrie | Wereld Doula Week | De Ontdekdezorg Week

Internationale Zeehonden Dag

Met de Nederlandse vertaling van International Day of the Seal wordt het in één oogopslag duidelijk met welke “dag van” we vandaag te maken hebben: zeehonden! Echter in het Engels kan het voor nogal wat verwarring zorgen. Het woord “seal” heeft namelijk verschillende betekenissen, zoals daar zijn: (lak)zegel, Navy Seal, een Britse zanger, motorfiets, plastic afdichting. Maar alle gekheid op een stokje de Internationale Zeehondendag werd in 1982 voor de eerste keer in het leven geroepen. Als een dag die aandacht vraagt voor het behoud van zeehonden en voor de wreedheid van de zeehondenjacht. Zeehonden worden met uitsterven bedreigd en dat mogen we ons zelf aanrekenen.

Zeehonden zijn zoogdieren

Deze zeezoogdieren zijn verwant aan zeeleeuwen en walrussen en hun baby’s worden pups genoemd. De meeste zeehonden leven op Antarctica en de poolcirkel. Ze eten vis en zijn prooi voor haaien, ijsberen, orka’s en mensen. Mensen jagen op zeehonden voor hun vlees, olie en pelzen. Een zeehond behoort tot de vinpotig, net zoals de walrus en zeeleeuw. Wat zeehonden anders maakt dan andere vinpotigen, is dat ze hun zwemvliezen niet echt gebruiken om te lopen. Wanneer ze aan land zijn glijden ze meestal op hun buik om zich te verplaatsen. In het water helpen hun zwemvliezen hen om heel snel te zwemmen. Zeehonden zijn ook veel stiller en kleiner dan hun neven en nichten van zeeleeuwen en walrussen.

Er zijn nog drie landen (Canada, Namibië en Groenland) die actief én sommige met overheidssteun op commerciële zeehondenjacht gaan. Klaarblijkelijk is het boycotten van zeehondenproducten geen reden om te stoppen voor deze landen. De reden kan niet “werkgelegenheid” zijn, want het organiseren van een zeehondensafari levert meer geld op voor meer mensen! Elk nadeel heb zijn voordeel. Vorig jaar mochten de Canadese jagers niet het ijs op vanwege corona.

Wereld Water Dag

Sinds 1993 wordt jaarlijks op 22 maart Wereld Water Dag gehouden. Wereld Water Dag staat in het teken van het belang van zoet water. Want wist je dat 2,2 miljard mensen aangewezen zijn op drinkwaterbronnen die vervuild of besmet zijn met onder andere menselijke of dierlijke ontlasting? Hierdoor lopen ze het risico om cholera, dysenterie, tyfus, diarree en polio op te lopen. Een kernfocus van Wereld Water Dag is het ondersteunen van de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 6: water en sanitaire voorzieningen voor iedereen tegen 2030.

De waarde van water

Zoet water wordt tegenwoordig steeds schaarser door een groeiende bevolking, toenemende watervraag voor de landbouw en industrie en de gevolgen van klimaatverandering. Het thema van Wereld Water Dag 2021 gaat over wat water voor mensen betekent. De werkelijke waarde ervan en hoe deze essentiële hulpbron beter beschermt dient te worden. Water is enorm belangrijk voor onze huishoudens, cultuur, gezondheid, onderwijs, economie en de integriteit van onze natuurlijke omgeving. Als we een van deze waarden over het hoofd zien, lopen we het risico deze eindige, onvervangbare hulpbron verkeerd te beheren.

Water en zeep tegen het coronavirus

Handhygiëne is essentieel om de verspreiding van COVID-19 en andere infectieziekten tegen te gaan. Denk eraan om op deze Wereld Water Dag en elke andere dag regelmatig je handen te wassen met water en zeep of met een handgel op alcoholbasis. #SafeHands op #WorldWaterDay

Er starten op 22 maart vier nieuwe “weken van”:

Deel dit bericht