22 december – Kortste Dag | Chanoeka | Wereld Orgasme Dag

Kortste Dag

Vandaag is de kortste dag van het jaar in Nederland. Een andere naam voor de kortste dag is winterwende of midwinter. De kortste dag is meteen ook de donkerste dag omdat er dan het minste daglicht is. Dat komt weer omdat de zon dan haar laagste punt heeft bereikt Wist je trouwens dat in de maand december gemiddeld maar 48 uur zon is? Mei (de zonnigste maand van het jaar) heeft gemiddeld 212 uur zon. Vaak is het aantal zonuren in december nog minder en daarom wordt december ook wel de somberste maand van het jaar genoemd.

Chanoeka

Tijdens Chanoeka, in Nederland ook bekend als het Inwijdingsfeest of Lichtjesfeest, wordt de bevrijding van Jeruzalem en het opnieuw inwijden van de Tempel door de Makkabeeën in het jaar 164 vóór onze jaartelling gevierd. Niet alleen de overwinning van de Joodse opstandelingen op Antiochus IV Epifanes was een wonder, ook het feit dat slechts één kannetje olie (normaal genoeg om een kandelaar één dag te laten branden) het acht dagen uithield kan als een wonder worden beschouwd.

De eerste dag van het Chanoekafeest, erev chanoeka, begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Het verhaal van Chanoeka, wat ‘toe- of inwijding’ betekent, staat opgetekend in de Talmoed .

In de Talmoed worden twee gebruiken beschreven

Het was gebruikelijk om acht lampen op de eerste nacht van het feest te laten schijnen, en het aantal iedere volgende nacht met één te verminderen. Een ander gebruik was om op de eerste nacht met een brandende lamp te beginnen, en iedere nacht een extra lampje aan te steken totdat op de achtste nacht er in totaal acht lampen brandden.

Wat zijn de gebruiken nu?

Chanoeka is tegenwoordig een echt familiefeest; er worden met het gezin spelletjes gespeeld, speciale gerechten gegeten en cadeautjes uitgepakt. De voornaamste gerechten van Chanoeka zijn latkes of levivot; een soort aardappelpannenkoekjes of rösti. En soefganiot: die lijken veel op berlinerbollen of Oostenrijkse Krapfen en zijn traditioneel gevuld met jam. Deze lekkernijen worden speciaal met Chanoeka gegeten omdat ze in olie bereid worden, als herinnering aan het wonder van de olie.

Wereld Orgasme Dag

Er is een feestdag in december die al het aankomend leed van het verplichte gourmetten met de Kerstdagen verzacht: Wereld Orgasme Dag. De initiatiefnemers van deze dag geloven dat het mondiaal en tegelijkertijd hebben van een orgasme bijdraagt aan een toename van positieve energie in het energieveld van de aarde. Een collectief orgasme zou zelfs bijdragen aan de wereldvrede. Het zou meer effect hebben dan bidden mits het natuurlijk synchroon gebeurd anders is het alleen maar lekker. 😉

Orgasme of bingewatchen?

Ook al heb je niet zoveel zin omdat je in die ene heerlijk zachte warme onesie op de bank zit en aan het bingewatchen bent, toch wil ik je wijzen op de volgende voordelen van het vrouwelijk orgasme:

  • het houd je vrouwelijke lichaamsdelen gezond
  • het werkt pijn verlichtend
  • het beschermt je hart
  • het helpt je beter slapen
  • het houd je in vorm en helpt je afvallen
  • het zorgt voor een beter doorbloeding

Hoe laat moest je aan de bak?

De winterwende (zonnewende) is dit jaar om 5.19 ’s nachts. Ik kan me heel goed voorstellen dat je wereldvrede erg belangrijk vind en dat je er iets voor wilt doen. Dat kon vannacht, maar als je het vanavond wilt doen vind ik het ook goed hoor. 😉 Even de wekker zetten en zorgen voor een hoogtepunt. Meer is het niet. Mag ik je alvast hartelijk bedanken voor de genomen moeite?

Deel dit bericht