foto ondersteunt vuurtorendag

22 augustus – Vuurtorendag | Earth Overshoot Day | Wees een Engel Dag | Dag voor Slachtoffers van Geweld op Basis van Religie | Prinsengrachtconcert

Internationale Vuurtorendag

Om de een of andere duistere reden is het 3e weekend van augustus uit geroepen tot het Internationale Vuurtoren en Lichtschip weekend. Landen over de hele wereld doen mee en organiseren activiteiten op Vuurtorendag. Met het organiseren van een Vuurtorendag(en) willen wereldwijd alle organisaties hetzelfde bereiken. Zij moedigen vuurtorenbeheerders, -wachters en -eigenaren aan om hun vuurtoren, lichtschip of maritiem museum voor het publiek open te stellen. Om op die manier mensen meer kennis bij te brengen over vuurtorens, lichtschepen en andere navigatiehulpmiddelen. Oftewel, om vuurtorens op de kaart te zetten.

Wie weet is een open dag organiseren op Vuurtorendag (en) een prima manier om ’s lands maritiem erfgoed te behouden. Helaas zijn de meeste vuurtorens gesloten omdat de 1,5 meter maatregel niet nageleefd kan worden.

International Lighthouse Lightship Weekend

Ook in Nederland zullen de (meeste) vuurtorens gesloten zijn vanwege de 1,5 meter maatregel. Nu heb ik wel gelezen dat dit weekend het International Lighthouse Lightship Weekend wordt georganiseerd. Dat is één van de meest populaire internationale amateurradio-evenementen die er bestaan. Zendamateurs uit tientallen landen proberen vanuit vuurtorens/ lichtschepen verbinding te maken met elkaar. Hangt natuurlijk sterk af van de atmosferische condities met hoeveel andere men contact kan maken. Nederland is ook goed vertegenwoordig. Meer info over dit weekend en de Nederlandse deelnemers kun je vinden op veron.nl.

Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day geeft de dag aan waarop wereldwijd de vraag naar ecologische hulpbronnen en diensten groter is dan wat de aarde in een jaar kan regenereren. Met andere woorden, de mens heeft meer verbruikt als dat de aarde oplevert. Hetzelfde principe als dat je meer geld uitgeeft dan dat je hebt. Je staat dan in het rood bij de bank. Wij, de mensheid, staan vanaf vandaag tot aan het einde van dit jaar in het rood bij moeder aarde. Dit noemen we met een dik woord overconsumptie.

Earth Overshoot Day wordt ook per land berekend. Schrik niet maar in Qatar werd Earth Overshoot Day al op 11 februari bereikt, op de hakken gevolgd door Luxemburg (16 februari). Het land wat er positief uitspringt is Indonesië, zij bereiken Earth Overshoot Day op 29 december. Dan vraag je jezelf wellicht af, of niet maar ik vertel het toch, waar Nederland staat. Wij bereiken op 3 mei dé dag dat wij in het rood staan bij moedertje aarde. Altijd nog beter dan België. Die zijn er op 5 april al doorheen.

Wees een Engel Dag

Oftewel in het Engels: Be An Angel Day! Deze dag werd in 1993 opgericht door Jayne Howard Feldman. Doel van Wees een Engel Dag is mensen aan te sporen om even uit hun cocoon te stappen en iemand belangeloos helpen. Gewoon uit medemenselijkheid en vriendelijkheid. Om het even wat: je kan het grasmaaien bij de buren, een zwerver een kop koffie aanbieden, een e-mail sturen naar een uit het oog verloren vriend(in), een goed doel sponsoren. Het gaat er op Wees een Engel Dag om dat je voor één dag een barmhartige engel bent. Mag natuurlijk ook vaker hé.

Dag voor Slachtoffers van Geweld op Basis van Religie

De Algemene Vergadering van de VN en haar lidstaten willen met de Internationale Dag voor Slachtoffers van Geweld op Basis van Religie ondubbelzinnig duidelijk maken dat zij alle daden, methoden en praktijken van terrorisme en gewelddadig extremisme dat lijdt tot terreurdaden in al zijn vormen en uitingen, van geen enkele land tolereren.

Door het uitroepen van deze internationale herdenkingsdag herinnert de Algemene Vergadering de lidstaten eraan dat het beschermen en bevorderen van de mensenrechten hun eerste verantwoordelijkheid is. Inclusief de mensenrechten van personen die tot religieuze minderheden behoren, inclusief hun recht om hun godsdienst of overtuiging vrijelijk uit te oefenen.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht