21 juli – Belgische Nationale feestdag | Zwarte Cross | Internationale Junkfood Dag

Belgische Nationale feestdag

Vandaag herdenken de Belgen dat op 21 juli 1831 de eerste Koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed heeft afgelegd als koning.

Zwarte Cross

Voor de campingbezoekers begint het grootste festival van Nederland en tevens grootste motorcross evenement van de wereld vandaag en voor de rest van de bezoekers begint de Zwarte Cross morgen pas.

Junkfood Dag

Vandaag heb je toestemming om zonder schuldgevoel je favoriete junkfood naar binnen te werken want vandaag is het de International Junk Food Day! Heerlijk dat er een dag is waarop je geen uitgebalanceerde maaltijd krijgt voorgeschoteld, ja toch?

We weten allemaal dat junkfood niet bekend staat om zijn super gezonde voedingsstoffen maar soms verlangen we gewoon naar een vette hap en om zonder schuldgevoel aan die behoefte gehoor te geven is Junk Food Dag bedacht. Ik zeg halleluja, gezegend zijn zij die deze dag in het leven hebben geroepen. 😉

Verschil tussen Fastfood en Junkfood

Andrew F. Smith definieert in zijn boek “Encyclopedia of Junk Food and Fast Food” junkfood als zijnde commerciële producten zoals snoep, ijs, zoute snacks en frisdranken, die weinig of geen voedingswaarde hebben maar wel vol zitten met calorieën, zout en vetten.

Onder fastfood verstaan we voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt, meestal wordt het geassocieerd met de McDonald’s. Maar fastfood kan ook patat, frikadellen, kroketten, pizza’s, broodje shoarma en zelfs sushi zijn
In sommige fastfood zitten veel calorieën en bevatten weinig voedingswaarden, terwijl andere fastfood, zoals salades, weinig calorieën bevatten en een hoge voedingswaarden hebben.

Oorsprong van het woord Junk Food

In 1971 dacht Gael Greene, een medewerkster van New York Magazine, dat zij de term “junk food” had bedacht en in 1972 dacht de directeur van het Center for Science in the Public Interest Michael Jacobsen hetzelfde.
Echter de eerste keer dat het woord “junk food” verscheen was in 1952, in The Lima Ohio News verscheen een artikel getiteld “Candy, Cake, “Junk Foods” Cause Serious Malnutrition “. Dit artikel was een herdruk uit 1948 van de Dr. Brady’s Health Column “More Junk Than Food ”. Klik hier als je de column wilt lezen.

De term “junk food” werd in de jaren ’60 al wat bekender maar de term werd na de release van de de single “Junk Food Junkie” van Larry Groce in 1976 pas echt populair.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.