21 juli – Belgische Nationale Feestdag | Internationale Junkfood Dag

Belgische Nationale Feestdag

Vandaag herdenken de Belgen dat op 21 juli 1831 de eerste Koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed heeft afgelegd op het Koningsplein in Brussel. In 2013 vond op deze dag de troonsafstand plaats van koning Albert II van België, gevolgd door de inhuldiging van Filip van België als zevende Koning der Belgen. Kortom een echte feestdag voor onze zuiderburen!

In Brussel worden ter gelegenheid van deze nationale feestdag allerlei gratis activiteiten georganiseerd. Het Federale Parlement opent zelfs de deuren voor het publiek maar het grootste evenement is toch wel de militaire parade in het Parc de Bruxelles. De dag wordt ’s avonds om 23.00 uur afgesloten met vuurwerk vanuit de tuinen van het Paleis der Academiën. Wil je exact weten wat er vandaag allemaal te doen is? Klik hier.

Junkfood Dag

Vandaag heb je toestemming om zonder schuldgevoel je favoriete junkfood naar binnen te werken want vandaag is het de International Junk Food Day! Heerlijk dat er een dag is waarop je geen uitgebalanceerde maaltijd krijgt voorgeschoteld, ja toch?

We weten allemaal dat junkfood niet bekend staat om zijn super gezonde voedingsstoffen maar soms verlangen we gewoon naar een vette hap en om zonder schuldgevoel aan die behoefte gehoor te geven is Junkfood Dag bedacht. Ik zeg halleluja, gezegend zijn zij die deze dag in het leven hebben geroepen. 

Zit er verschil tussen Fastfood en Junkfood?

Andrew F. Smith definieert in zijn boek “Encyclopedia of Junk Food and Fast Food” junkfood als zijnde commerciële producten zoals snoep, ijs, zoute snacks en frisdranken, die weinig of geen nuttige voedingsstoffen hebben maar wel vol zitten met calorieën, zout en vetten. Junkfood zorgt voor heel veel overgewicht en gezondheidsproblemen. Samenvattend: djunkfoet is eigenlijk alles wat slecht is

Fastfood is een verzamelnaam dat staat voor voedsel dat snel bereid wordt, je snel kunt consumeren en relatief goedkoop is. Zoals bij de KFC, McDonalds, Burger King en de Febo. Fastfood is dus een onderdeel van junkfood. De tegenhanger van al dat slechte gemaksvoedsel is de gezonde fastfood. Ja ja die heb je ook. Kijk maar eens om je heen, de saladebars schieten als paddestoelen uit de grond.

Oorsprong van het woord Junkfood

In 1971 dacht Gael Greene, een medewerkster van New York Magazine, dat zij de term “junk food” had bedacht en in 1972 dacht de directeur van het Center for Science in the Public Interest Michael Jacobsen hetzelfde. Echter de eerste keer dat het woord “junk food” verscheen was in 1952, in The Lima Ohio News verscheen een artikel getiteld “Candy, Cake, “Junk Foods” Cause Serious Malnutrition “. Dit artikel was een herdruk uit 1948 van de Dr. Brady’s Health Column “More Junk Than Food ”. Klik hier als je de column wilt lezen.

De term “junk food” werd in de jaren ’60 al wat bekender maar de term werd na de release van de de single “Junk Food Junkie” van Larry Groce in 1976 pas echt populair.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.