20 juli – Internationale Schaakdag | Moonwalk Dag

Internationale Schaakdag

Sinds 1966 wordt op 20 juli de Internationale Schaakdag gevierd. Deze datum is bewust gekozen omdat op 20 juli 1924 de Internationale Schaakfederatie (FIDE) werd opgericht. UNESCO kwam met het idee voor deze internationale dag om de schaaksport te stimuleren. De World Chess Federation werd in 1999 door het Internationaal Olympisch Comité erkend als een internationale sportbond.

Waar ligt de bakermat van de schaaksport?

Niet de Egyptenaren, niet de Grieken en ook niet de Chinezen hebben het schaakspel bedacht. Over het algemeen wordt aangenomen dat het schaakspel in de zesde eeuw in Oost Perzië (nu Noord-India) is ontstaan, het spel werd toen Chaturanga genoemd en werd uitsluitend door mannen beoefend. Chaturanga wordt in het algemeen gezien als de voorloper van zowel het moderne westerse schaakspel alsook van het Chinese Xiangqi. Chaturanga wordt nu nog steeds in India gespeeld.

Verschillende versies van het spel verspreidden zich in oostelijke richting China en Japan (daar heetten het Shantranj) en in westelijke richting de Arabische wereld. In de 11e eeuw drong het “schaakspel” Europa en Rusland binnen. Leuk weetje: waarschijnlijk hebben de Vikingen een belangrijke rol gespeeld met de verspreiding van het spel in Europa omdat de oudste Europese vondsten van schaakstukken langs de kusten was.

Moonwalk Dag

De Moonwalk Dag heeft niets te maken met de danstechniek die door Michael Jackson (MJ) in 1983 tijdens een televisiespecial ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van het Motown-platenlabel populair is gemaakt. De Moonwalk Dag is in 1971 door de toenmalige president Nixon (VS) in het leven geroepen ter herinnering aan de eerste maanlanding.

Hoe origineel was de Moonwalk van MJ?

Met de kennis van nu moet ik hier echt op terug komen. Het was niet (de choreograaf van) MJ die met het idee op de proppen kwam voor het dansje van “zie mij eens lekker lopen in de ruimte zonder dat er zwaartekracht is”. In een Betty Boop talk cartoon uit 1932 wordt het nummer Minnie the Moocher van de Amerikaanse jazzzanger en bigbandleider Cab Calloway verwerkt. Als je naar het filmpje kijkt zie je al een beetje de contouren van een moonwalk (heet eigenlijk backslide). Maar het wordt helemaal een “eyeopener” als je kijkt naar het filmpje uit 1955 waarin Bill Bailey tapdanst op de instrumentale versie van “The World is waiting for Sunrise”.

Maanwandeling

Als de dag van gister kan ik me de landing en de eerste stappen van een mens op de maan herinneren. Het was 20 juli 1969 en Apollo 11  landde om 20:17:39 UTC op de maan.  Na enkele uren wachten, en voorbereidingen treffen, klom Neil Armstrong uit de Appolo 11 en zette om 2:56 UTC (21 juli) de eerste stappen op de maan. Armstrong sprak de volgende legendarische woorden uit: “One small stepp for a man, one giant leap for mankind”, en plaatste vervolgens de Amerikaanse vlag met 50 sterren op de maan.

In mijn herinnering zat ik samen met mijn ouders aan de buis gekluisterd om de eerste maanlanding live te volgen. Ik me echter niet voorstellen dat ik als 6-jarig meisje midden in de nacht de eerste stappen op de maan live aan het volgen was. Het zal wel een herhaling zijn geweest.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.