20 februari – Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid

Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid

Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid is in het leven geroepen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het doel van deze dag is alle lidstaten aan te sporen om te benadrukken hoe belangrijk sociale rechtvaardigheid is. Sociale rechtvaardigheid betekend dat iedereen toegang heeft tot dingen die ze nodig hebben zoals vrijheid, veiligheid, onderwijs en voedselzekerheid. Leven in een sociaal rechtvaardige samenleving houdt in dat er niet gediscrimineerd wordt op geslacht, ras, religie, leeftijd, cultuur of handicap.

In de praktijk blijkt dat moeilijk te realiseren want sociale rechtvaardigheid is ook een complexe samenhang tussen economische factoren, basisbehoeften en de mate waarin mensen functioneren in onze samenleving.

Het thema van 2018

Het thema van 2018: “Workers on the Move: the Quest for Social Justice”, “Arbeidsmigranten: de zoektocht naar sociale rechtvaardigheid”. Op deze Werelddag van Sociale Rechtvaardigheid wordt de blik gericht op de 150 miljoen arbeidsmigranten die op zoek zijn naar waardig werk. Het zijn werknemers die uitbuiting, discriminatie en het geweld zat zijn. Naar schatting zijn er wereldwijd 258 miljoen internationale migranten waarvan ongeveer 150 miljoen arbeidsmigranten zijn.

Arbeidsmigranten in Nederland

Vorig jaar vestigden zich minder asielzoekers (16.145 asielzoekers) en meer arbeidsmigranten en buitenlandse studenten in Nederland. Nog steeds zijn de Polen de koplopers als het om arbeidsmigranten gaat maar de toename van kennismigranten uit India (8.310) is opvallend te noemen. Verder komen er mensen vanuit onder andere Letland, Estland, Roemenië, Bulgarije en Brazilië naar ons land om te werken of te studeren.

Werken met arbeidsmigranten

Als het gaat om werken met arbeidsmigranten dan wil het CNV “eigen volk eerst”. Want, volgens vakbond CNV zitten 1,2 miljoen mensen zonder werk terwijl ze wel willen werken. Daarom willen zij “minder, minder” nieuwe arbeidsmigranten. De vakbond gooit het op “arbeidsverdringing”, maar uit onderzoek blijkt er geen sprake van arbeidsverdringing te zijn.

Arbeidsmigranten worden vooral ingezet in sectoren waar Nederlandse werknemers moeilijk voor te porren zijn. En laten we er geen doekjes omwinden, het zijn harde werkers, met de juiste kennis en/of ervaring en die door de bank genomen minder moeite hebben met niet gangbare werktijden. Dus je kunt wel “eigen volk eerst” willen maar dan moet a) het volk het willen en b) ze moeten het kunnen!

Wordt het niet tijd dat er weer bedrijfsscholen komen om de werkelozen om te scholen? Of gaat het de bedrijven inderdaad alleen maar om de minder loonkosten en heeft vakbond CNV gelijk?

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.