afbeeldding versterkt wereld kokosnoot dag

2 september – Wereld Kokosnoot Dag | Victory over Japan Day | Tong Tong Fair | Internationale Dag van de Orchidee

Wereld Kokosnoot Dag

Pas sinds 2009 wordt op 2 september Wereld Kokosnoot Dag (World Coconut Day) gevierd. Deze dag werd in het leven geroepen om de oprichting van de International Coconut Community (ICC) te herdenken. De ICC ontstond in 1969 onder het toeziend oog van de Economische en Sociale Commissie van de Verenigde Naties voor Azië en de Stille Oceaan (VN-ESCAP). Wat was de achterliggende gedachte voor de Wereld Kokosnoot Dag?

Het belang en de impact die de kokosnoot op de samenleving heeft te benadrukken. De laatste jaren laten een sterk groeiende vraag naar producten op basis van kokosnoot zien. Oorzaken kunnen zijn: een toename van het gezondheidsbewustzijn bij consumenten én meer toepassing mogelijkheden van de kokosnoot. De kokosnoot kan onder andere fungeren als voedsel, energiebron, immuunsysteembooster en geneesmiddel tegen verschillende ziekten, waaronder COVID-19*.

* (bron: nutraingredients-asia.com)

Thema Wereld Kokosnoot Dag 2021

Het thema dit jaar is “Building a Safe Inclusive Resilient and Sustainable Coconut Community Amid COVID-19 Pandemic & Beyond“. Oftewel in goed Nederlands: Het bouwen van een veilige, inclusieve, veerkrachtige en duurzame kokosgemeenschap te midden van de COVID-19-pandemie en verder. Wat wil men met dit thema bereiken: alle kokosgerelateerde activiteiten te promoten die het leven van miljoenen kleine boeren ondersteunen, evenals degenen die zich bezighouden met de productie, verwerking en marketing van kokosproducten tijdens de COVID-19-pandemie.

Kokosnoot is geen noot

Wat wij in de supermarkt of toko aantreffen is niet de kokosnoot (klapper) die uit de kokospalm valt. Als een kokosnoot geoogst wordt dan zit er nog een groene of gele bast omheen. Als je deze bast er afhaalt dan zie je een groene kokosnoot, de “jonge kokosnoot”. Deze “jonge kokosnoot” is dus de onrijpe vrucht. Als je de groene kokosnoot een tijdje laat liggen om te rijpen dan gaat hij bruin verkleuren en komen er haartjes op de schil, en dit is wat wij een “verse kokosnoot” noemen.

Een kokosnoot is de steenvrucht van de kokospalm; met het kokoswater en het kokosvlees voedt de steenvrucht zich. Andere bekende steenvruchten zijn: pruimen, kersen, perziken en abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, mango’s en sommige noten soorten.

Victory over Japan Day

Er bestaat soms wat verwarring over waarom er op 3 aparte dagen de overwinning op Japan wordt gevierd. Ik heb geprobeerd om het verschil te duiden. De dag dat het Japanse Keizerrijk zich officieel overgaf staat in de geschiedenisboeken vermeld als de 15e augustus 1945, en vanwege het tijdsverschil veroorzaakt door tijdzones wordt in sommige gebieden de 14e augustus genoemd. Deze dag staat bekend als V-J-dag, Victory in the Pacific Day of V-P Day. De dag dat Japan capituleerde en er officieel een einde kwam aan WOII. Wereldwijd ging men de straat op om de overwinning (victory) op Japan te vieren.

In Japan wordt op 15 augustus de Nationale Herdenkingsdienst voor Oorlogsdoden gehouden (Shisen-Kinenbi). De keizer en keizerin zijn altijd aanwezig, evenals vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de arbeid, politieke en religieuze leiders en nabestaanden.

Formele overgave Japan

In de baai van Tokio gaven de Japanners zich op 2 september 1945 formeel over. Zij ondertekende aan boord van het Amerikaanse slagschip USS Missouri de capitulatie-overeenkomst. Daarmee kwam officieel een einde aan WOII. President Truman kondigde in een toespraak aan het Amerikaanse volk aan dat jaarlijks op 2 september V-J Day zou worden gevierd. Leuk nieuwsfeitje: het slagschip USS Missouri werd gekozen omdat zij vernoemd was naar de thuisstaat van president Truman

Bij onderstaande dag/evenement speelt COVID-19 een belangrijke rol

Deel dit bericht