2 juli – Sportjournalisten Dag | Dag van het Stoepkrijt | Ufo Dag

Wereld Sportjournalisten Dag

De datum van 2 juli is niet random gekozen, op die dag in het jaar 1924 werd tijdens de Olympische Zomerspelen in Parijs de International Sports Press Association (AIPS) opgericht, een organisatie voor de sportjournalisten. En om het zeventigjarige bestaan van de AIPS in 1994 luister bij te zetten werd besloten om voor de eerste keer de World Sports Journalists Day te organiseren. Sportjournalisten Dag is nu een internationale dag die sportjournalisten aanmoedigt om het beste uit zichzelf te halen en hen er op attendeert dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Niet alleen voor de sportwereld, maar ook voor de rest van de wereld. Amen!

De OranjeLeeuwinnen

De sportjournalisten hebben hun handen vol aan “onze OranjeLeeuwinnen”. Door hun succes, dat al in 2017 begon, is de berichtgeving van een artikeltje in het plaatselijke sufferdje uitgegroeid tot “wereldnieuws”. De Nederlandse bevolking heeft ze in de armen gesloten en wil alles weten, horen, en lezen over “onze vrouwen”. Televisiecamera’s zijn niet bij ze weg te slaan, net zoals de vloggende, bloggende,
schrijvende pers. Je kunt wel stellen dat mondiaal gezien het Wereldkampioenschap voetbal vrouwen volle zalen trekt. En het is ze zo gegund! Tenminste door mij. Oh ja, niet vergeten: woensdagavond om 21.00 begint de halve finale tegen Zweden.

Dag van de Stoepkrijt

In de zestiende-eeuwse had je in Italië de “madonnari”, zij waren rondtrekkende kunstenaars die meehielpen met het bouwen van kathedralen. Wanneer de kathedraal af was moesten ze een andere bron van inkomsten zoeken. De madonnari hadden een lumineus idee, ze tekende met materialen zoals steenkool en krijt (stoepkrijt) de schilderijen die in de kathedraal hingen op de stoep na. De oorsprong van het moderne stoepkrijttekenen ligt echter in Groot-Brittannië. Alleen al rond 1890 leefden in Londen meer dan 500 straatkunstenaars die fulltime bezig waren om de straten van Londen te versieren met stoepkrijt-tekeningen om op die manier geld op te halen voor een hun levensonderhoud. Nu nog vind je straatkunstenaars die de wereld rondtrekken om de meest mooie 3D stoeptekeningen te maken.

Thema World Streetpainting Festival: Music!

Van 4 tot en met 7 juli wordt de binnenstad van Arnhem vrij gemaakt voor het World Streetpainting Festival. Je kunt deze dagen met eigen ogen zien hoe de meesterwerken ontstaan. En dit jaar wordt echt bijzonder. Elke Street Painting wordt vergezeld door een op maat gecomponeerd muziekstuk.

Aankomende zondag wordt het festival geopend met een muzikale wandeling langs alle Street Paintings. En het bijzondere is dat bij iedere Street Painting een masterclass student het door haar./zijn gecomponeerde muziekstuk live ten gehore brengt. Met vioolbegeleiding of gitaar, akoestisch of met band. Klik hier voor meer informatie.

Wat is street painting?

Street painting is niets meer dan een krijttekening op een stoep of plein dat live voor je neus gemaakt wordt. Hierin staat het maakproces en de afbeelding centraal. Street painting is een perfecte manier om een thema of kunst in de stad op een laagdrempelige manier aan een breed publiek over te brengen. In 3D street painting kun je als publiek plaatsnemen en onderdeel zijn van de illusie.

Wereld UFO Dag

Vandaag gaan we wereldwijd de hemel afzoeken naar UFO’s want, zo heb ik gelezen, dat is onder meer de bedoeling op Wereld UFO Dag. De diehard ufo-fan is 7 juli natuurlijk aanwezig bij het “Roswell, New Mexico UFO Festival”. Het voornaamste doel echter is om mensen iets bij te brengen over UFO’s en om meer openheid te vragen over UFO-onderzoeken die door de overheid worden gedaan.

Wist je trouwens dat er sinds januari 2011 7.388 meldingen binnen zijn gekomen bij het UFO Meldpunt Nederland? Dat komt gemiddeld neer op 72 meldingen per maand en maar liefst 54% van de melders gelooft in buitenaards bezoek? Gelderland is de laatste 30 dagen het vaakst bezocht. Tis maar dat je het weet. 😉

Deel dit bericht