2 januari – Dag van je Ex | Wereld Introversie Dag

Dag van je Ex

Zit jij je wachten op Dag van je Ex? Ik niet, niet omdat ik mijn ex-partner haat maar vind het gewoon een beetje aparte dag. Het ontstaan van deze dag verzacht enigszins mijn weerstand er tegen. Het verhaal hier achter is dat een journalist van het NRC Handelsblad zelf wilde ontdekken hoe makkelijk je een “dag van” in het leven kan roepen. We mogen concluderen dat je met de juiste kruiwagen(s) zo’n dag heel makkelijk landelijke bekendheid kan geven. Zo makkelijk zelfs dat het meteen opgenomen wordt op een “dagen van” overzichtspagina. Goed ik wil geen spelbreker zijn dus daar is tie dan: Dag van je Ex!

Hoelang duurt een huwelijk gemiddeld?

De cijfers over het aantal scheidingen van het jaar 2018 zijn nog niet allemaal verwerkt bij het CBS. De cijfers die ik nu noem gaan over 2017 en zijn afkomstig van het CBS. Als je trouwplannen hebt dit jaar wees dan wel voorbereid op een gemiddeld huwelijksduur van 15 jaar. Dus dat samen oud worden kun je wel vergeten, of je moet pas op je 65e trouwen dan maak je nog een goede kans dat je de 15 jaar haalt voordat de één of de ánder het loodje legt.

Huwelijksontbinding; door echtscheiding en door overlijden*

In 2017 traden 64,402 paren in het huwelijk en sloten 17.866 een geregistreerd partnerschap. Het aantal huwelijkssluitingen is ten opzichte van 2016 licht gedaald (847) daarentegen is het aantal geregistreerde partnerschappen met ruim 2.000 gestegen. Hoeveel van die huwelijken slagen?

Aantal echtscheidingen Totaal 32.768
Echtscheidingen per 1.000 inwoners 1,91
Echtscheidingen per 1.000 echtparen 9,7
Gemiddelde huwelijksduur bij echtscheidingen 15,1
Totaal echtscheidingspercentage 38,8
Gemiddelde leeftijd mannen 47,4
Gemiddelde leeftijd vrouwen 44,2

*(bron cbs.nl)

Mocht je trouwplannen hebben voor dit jaar dan wil ik je niet ontmoedigen maar als je bovenstaande tabel met het aantal echtscheidingen hebt gezien en je kijkt naar het aantal officiële aangegane verbintenissen dan hoef je géén wiskundeknobbel te hebben om te zien dat de slagingskans niet super groot is. Ook al is de slagingskans niet groot, wees niet bevreesd en stap gewoon in de huwelijksboot.

Wereld Introversie Dag

Elk jaar “ontdek” ik weer (wereld) dagen van die al jaren bestaan maar waarvan ik nog nooit gehoord had. Zo ook Wereld Introversie Dag; in 2011 werd voor het eerst voorgesteld om deze dag op de “dagen van” te kalender te zetten. Het voorstel kwam van de klinisch psychiater en auteur Felicitas Heyne. Zij vond dat het tijd werd voor een “World Introvert Day”. Want in deze door extraverte mensen gedomineerde samenleving leiden introverte mensen, volgens haar, een moeilijker leven waarin zij een verhoogd risico lopen op fysieke en psychische aandoeningen zoals depressie, affectieve stoornissen en burn-out. Ook kunnen ze minder goed om met stress en zijn vaker ontevreden over hun leven. Hierdoor is de introverte mens gevoeliger voor verslavende middelen of drugsmisbruik en pleegt ze vaker zelfmoord dan de extroverte.

Laten alle extraverte mensen eens stil staan bij de dagelijkse worsteling die de introverte mens doormaakt. Zet eens een stap opzij en laat de introverte uit je schaduw stappen. Kijk eens naar hem of haar in plaats van er langs te kijken. Geef ieder mens het respect en de waardering die jezelf ook graag ontvangt.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.