2 februari – Crêpes Dag | Wetlands Dag | Ukelele Dag | Groundhog Day | Maria Lichtmis | Werelddag voor het Godgewijde Leven

Internationale Crêpes Dag

Voor de liefhebber van dunne pannenkoekjes (crêpes) is het feestdag vandaag want het is Internationale Crêpes Dag. Bij deze dag hoort de volgende mythe: Tijdens het bakken van de overheerlijke crêpes houd je in je schrijfhand (je dominante hand) een gouden munt vast. Wanneer je de crêpe in de lucht gooit en opvangt met de pan dan wordt geloofd dat je dit jaar genoeg geld zult hebben. Voor de fanatieke tuinders onder ons is 2 februari traditioneel gezien de dag waarop het voorbereidende werk voor de moestuin wordt gestart. Ik weet wel wat ik zo ga doen.

Maar waarom nu specifiek op 2 februari?

Daar is een verklaring voor. De datum 2 februari is precies 40 dagen na kerst, de (zogenaamde) geboorte van Jezus Christus. Op die dag brachten de ouders van Jezus hem naar de tempel om Hem aan God op te dragen. Doordat Jezus “het Licht voor de heidenen” wordt genoemd, wordt dit feest met veel (kaars)lichten gevierd. Bij het gewone volk stond deze dag vanwege al het (kaars)licht bekend als Maria Lichtmis. En werd deze dag geassocieerd met de terugkeer van zonnige dagen.

Volgens overleveringen is het zo dat als je op 2 februari ‘s avonds pannenkoeken eet, je het hele jaar door gelukkig en rijk wordt. Vandaar dat Maria Lichtmis ook wel Onze- Lieve-Vrouw-schud-de-panne wordt genoemd. De Fransen vinden dus dat crêpes de zon symboliseren vandaar dat het logisch is dat het vandaag Internationale Crêpes Dag is. Smakelijk eten!

Wereld Wetlands Dag

Wetlands zijn landgebieden die permanent of seizoensgebonden verzadigd zijn of onder water staan. Binnenlandse wetlands zijn moerassen, vijvers, meren, vennen, rivieren, uiterwaarden en moerassen. Kust wetlands omvatten zoutwater moerassen, estuaria, mangroven, lagunes en zelfs koraalriffen. Visvijvers, rijstvelden en zoutpannen zijn door mensen gemaakte wetlands.

Wetlands en Biodiversiteit

Het thema van dit jaar gaat over de grote verscheidenheid aan flora en fauna die wetlands rijk zijn. Je kunt gerust stellen dat wetlands voor de biodiversiteit net zo belangrijk zijn als regenwouden en koraalriffen. En doordat wetlands grote hoeveelheden voedsel produceren is het een ware toevluchtsoord voor veel dieren. Helaas verdwijnen wetlands in rap tempo, zelfs drie keer sneller dan bossen. Het thema van dit jaar benadrukt het belang van de wetlands en haar biodiversiteit. De activiteiten die wereldwijd worden georganiseerd staan allemaal in het teken van het thema.

Groundhog Day

Als je denkt dat de jaarlijkse viering van Bosmarmotdag (Marmot Day, Grundsaudaag, Murmeltiertag) achterhaald is dan kom je bedrogen uit. Groundhog Day is ontzettend geliefd in Amerika. Volgens de folklore gaat het zo: als Punxsutawney Phil zijn schaduw ziet op 2 februari en terug loopt naar zijn holletje dan reken maar op nog zes weken winter. Ziet meneer zijn schaduw niet, dan is de lente onderweg. Als we kijken naar de nauwkeurigheid van de voorspellingen van Phil dan zou ik er niet al te veel waarde aanhechten, hij heeft slechts in 30% van de gevallen gelijk.

In Nederland vieren we ook een beetje Groundhog Day. Een aantal bioscopen in Nederland hebben er namelijk de traditie van gemaakt om op 2 februari de komedie Groundhog Day met in de hoofdrol Bill Murray te vertonen.

Welke speciale dagen mogen we vandaag niet vergeten?

Deel dit bericht