2 december – Eerste Zondag van de Advent | Dag van de Afschaffing van de Slavernij

Eerste Zondag van de Advent

Vandaag is de eerste zondag van de Advent, het begin van een periode waarop men zich voorbereidt op de komst (adventus) van de Heer Jezus Christus. De advent is vooral een periode van voorbereiding op de viering van Kerstmis, het geboortefeest van Jezus Christus. De advent kent 4 zondagen, de eerste zondag staat in het teken van de verwachting van de tweede komst van de Heer aan het einde der tijden.

Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij

Om vandaag alleen maar als Dag voor de Afschaffing van de Slavernij te betitelen is mijn inziens verre van compleet. Wil je het goed doen dan zou 2 december eigenlijk als Internationale Dag tegen Uitbuiting en Onderdrukking van en Handel in Personen en Afschaffing van Slavernij in de agenda genoteerd moeten worden. De koloniale slavernij mag je wat mij betreft vervangen door de moderne slavernij. Niet dat de koloniale slavernij niet belangrijk is maar die is geweest. Vandaag de dag leven er meer mensen in slavernij dan ooit in de geschiedenis het geval is geweest. Laten we daar ons druk om maken in plaats van wat in ons verleden ligt en waar we nu niets meer aan kunnen veranderen. Maak je druk om de wereldwijd meer dan 40 miljoen slachtoffers van moderne slavernij, en de meer dan 150 miljoen kinderen die kinderarbeid moeten verrichten. Maak je druk om de 30.000 moderne slaven die hier en nu in Nederland leven!

Wat is moderne slavernij?

Moderne slavernij is de overkoepelende term voor zaken zoals dwangarbeid, schuldbinding, gedwongen huwelijken, mensenhandel, kinderarbeid, rekrutering kindsoldaten, gedwongen arbeid of seksuele uitbuiting. In wezen verwijst het naar situaties van uitbuiting die een persoon niet kan weigeren of verlaten vanwege bedreigingen, geweld, dwang, misleiding en/of machtsmisbruik. Helaas is uitbuiting en onderdrukking van alle tijden en komt in vele soorten en maten voor én is dichterbij dan je denkt.

50 for Freedom campagne

Het Protocol van de Internationale Arbeidsorganisatie inzake gedwongen arbeid (ILO’s Protocol on Forced Labour) zou bij miljoenen mensen die vastzitten in moderne slavernij hun hoop op vrijheid kunnen herstellen. Maar daarvoor moet eerst het protocol wereldwijd worden geratificeerd. En daar is de 50 for Freedom campagne voor opgericht. De campagne heeft namelijk als doel om voor 2019 ten minste 50 landen te overtuigen het dwangarbeid protocol te ratificeren. De teller staat intussen op 27 landen, nog 23 te gaan dus!

The Global Slavery Index

De Global Slavery Index is een lijst waarin landen gequoteerd worden op slavernij. Op nummer 1 van de top 10 landen met de hoogste aantallen mensen in moderne slavernij staat Noord Korea, gevolgd door Eritrea, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Mauritanië, Zuid Soedan, Pakistan, Cambodja, en op 10: Iran. Het land met het minste aantal mensen in moderne slavernij is: Japan.

Benieuwd op welke plaats Nederland dit jaar staat? Nederland staat op plaats 143 van de in totaal 167 landen. Naar schatting leven in Nederland ongeveer 30.000 mensen in moderne slavernij, daarom ligt de top 20 van landen met het minste aantal mensen in moderne slavernij nog buiten ons bereik. Toch nog even een pluim geven: van alle landen doet de Nederlandse regering er het meeste aan om vormen van uitbuiting tegen te gaan

Uitbuiting en onderdrukking is van alle tijden en komt in vele vormen voor én is dichterbij dan je denkt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.