19 juli – 100ste Nijmeegse Vierdaagse | Steek je Tong uit Dag

100ste Nijmeegse Vierdaagse

Vanwege de hitte vandaag komen er extra waterpunten langs de route. Wellicht wordt morgen de route of ingekort of kan er vroeger worden gestart, lijkt me wel verstandig met de verwachtte als het dik boven de 30 graden wordt. Het zou toch erg zijn als door de hitte mensen bezwijken tijdens het lopen.

Tientallen jaren geleden heeft mijn vader samen met een goede vriend de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. En zoals het een goede dochter betaamt stond ik op de laatste dag van de Vierdaagse in Nijmegen op Via Gladiola met een bos gladiolen mijn vader op te wachten. En ik kan je vertellen dat ik trots was op hem!

Steek je Tong uit Dag

Heel mijn leven wordt mij verteld dat het niet beleefd is om je tong uit te steken naar mensen. Normaal gesproken luister ik daar na maar vandaag boeit het me niet want het is vandaag de “Steek je Tong uit Dag”. Helaas ben ik niet achter de oorsprong van deze dag gekomen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik zou zeggen leef je uit vandaag, steek je tong uit naar iedereen die je tegenkomt.

In het boek “Introductie tot de gedragsbiologie” staat geschreven dat met het uitsteken van je tong je verschillende signalen kan afgeven, te weten:

  • om een ander op afstand te houden (oorspronkelijke functie)
  • tijdens hoge concentratie
  • bij wijze van belediging ( kinderlijke provocatie )
  • flirten

Tong uitsteken

De tong uitsteken is in Tibet juist een heel positief gebaar, het is namelijk een beleefde vorm van groeten. Als in India iemand je benadert met de tong tussen de tanden en de lucht naar zich toe wappert betekent dat je gecomplimenteerd wordt met je schoonheid.

De Maori stammen van Nieuw-Zeeland zijn beroemd om hun Haka, een dans waarmee de Maori’s proberen de goden aan hun kant te krijgen. Om de woorden die ze tijdens de Haka uitspreken meer kracht bij te zetten trekken ze vaak gekke gezichten en steken ze hun tong uit.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.