19 december – Inbraakpreventie Weken

Nationale Inbraakpreventie Weken

Door het opkomen van onder andere buurtpreventieteams en WhatsApp BuurtPreventie (WABP) en de Nationale Inbraakpreventie Weken is het aantal inbraken in woningen in 7 jaar gehalveerd. In 2012 zat het aantal inbraken nog op 91.930, vorig jaar was het aantal gezakt naar 42.798. Deze cijfers werden bekend gemaakt op de eerste European Focus Day on Domestic Burglary, de Europese dag tegen woninginbraken.

Ook al is het aantal woninginbraken sinds 2012 is gehalveerd, het blijft het noodzakelijk om je huis goed te beschermen tegen inbrekers.De politie geeft aan dat met de juiste inbraakpreventie maatregelen de kans op een inbraak met 90% afneemt. Ondanks alle waarschuwingen blijkt dat nog steeds bijna 2/3 van de mensen tijdens de feestdagen geen bewoonde indruk achterlaten als ze niet thuis zijn. Terwijl het risico op inbraak maar liefst 70% hoger ligt tijdens deze periode.

Vier dagen hoogfeest voor de inbreker

We zitten nu bijna in de laatste week van het jaar, de populairste week van de inbreker. De Kerstdagen, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag staan figuurlijk voor de deur, net als de inbreker. Houdt er rekening mee dat tijdens deze vier dagen de inbraakkans significant stijgt. Woon je in Almere houd er dan rekening mee dat landelijk gezien hier vandaag de meeste claims vandaan komen. Per 10.000 huishoudens is het aantal claims 126,1.

Zorg voor Inbraak Preventie

In 30 seconden is een inbreker binnen en heeft maar 5 minuten nodig om je huis leeg te halen. Als je dit weet dan zorg je er voor dat als je de deur uitgaat je in ieder geval toch alles op slot doet? Zeker de achterdeur want 39% van de inbraken gaat via de achterdeur. Met de voordeur op een goede tweede plaats (32%). Hoe wordt er ingebroken? Deur ontbreken met een koevoet of grote schroevendraaier (48% achterdeur en 37% voordeur. Ben je geschrokken ? Lees dan onderstaande tips aandachtig door.

Geef inbrekers géén kans!

Er zijn allerlei technische snufjes op de markt om de inbreker voor de gek te houden. Denk daarbij aan producten als slimme camera’s, bewegingssensoren, video deurbellen en beveiligingsverlichting. Je kunt natuurlijk ook de oude bekende tijdschakelaar gebruiken, zorg wel voor afwisseling want de inbreker is niet gek. Enkele andere willekeurige tips zijn:

 • sluit ramen en deuren
 • zorg voor goed hang- en sluitwerk
 • laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
 • laat in huis lampen branden
 • laat koffiekopjes of glazen op tafel staan
 • zet de radio aan
 • leg waardevolle spullen zoals een tablet en/of laptop uit het zicht
 • laat de opladers niet in het stopcontact zitten
 • waarschuw de buren als je weggaat
 • zet pantoffels en sloffen niet in de gang maar berg ze op
 • inbrekers houden niet van buitenverlichting met sensoren
Deel dit bericht